Снимка: БТА
fallback

Парламентарната група на ГЕРБ осъжда опитите на общинските съветници от ДПС Кърджали да бъде дискредитирана личността на генерал Васил Делов.

Това прочете в декларация от името на ПГ на ГЕРБ зам.-председателят на парламентарната група Цвета Караянчева, предаде БТА.
 
Поводът е отказът на 22-ма съветници от движението ген. Васил Делов да бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин", въпреки приетото с пълен  консенсус решение на Обществения инициативен комитет за честване на Балканската война.
 
„На 21 октомври 22 общински съветници от ДПС се обявиха срещу удостояването на ген. Делов със званието почетен гражданин на Кърджали. В Кърджали бе направен опит да бъде подменена историческата истина. От ПГ на ГЕРБ намираме поведението на съветниците от ДПС за скандално. Отказът да бъде присъдено моралното звание почетен гражданин на един велик българин оспорва неговите заслуги и историческия акт на освобождение”, добави Караянчева.

Управляващите заявиха още, че обругаването на генерала хвърля срамно петно не само върху името на един доблестен български офицер, но и върху бойната слава на България.
 
"ДПС за пореден път доказа, че не уважава паметта на българските войници. Ние се присъединяваме към националната гражданска инициатива и присъждането на орден „Стара планина“ на генерал Васил Делов”, категорична е Цвета Караянчева.

Oще по темата
От ГЕРБ припомнят, че приносът на ген. Васил Делов за присъединяване на поробените Родопи към независима България и освобождаване на местното население са признати не само у нас, но и в цяла Европа.
„Затова е недопустимо да бъде освкернена паметта на един достоен българин за политически цели“, пише още в декларацията на управляващата партия.
 
От „Атака“ също се произнесоха твърдо против действията на ДПС в Кърджали.  Това заяви в
декларация от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на "Атака" Станислав Станилов.
 
Той отбеляза, че общ прочит на историята няма, няма и османско присъствие в България.
"Събитието в Кърджали заслужава нашето осъждане и нищо повече. Надявам се, че случаят в Кърджали ще отвори очите на мнозина“, посочи още Станилов.
 
Припомняме, че на тържествената си сесия на 21 октомври Общинският съвет в Кърджали не удостои посмъртно със званието почетен гражданин главнокомандващия войските при освобождаването на града ген. Васил Делов. "За" предложението гласуваха 16 съветници от БСП и ГЕРБ, а 22- ма от ДПС се въздържаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 11 години

Турска империя е ислямска теократична абсолютна монархия в периода между 14 и 20 век, заемала територии в Близкия изток, Мала Азия, Северна Африка и Югоизточна Европа. Османската империя е обявена за халифат, тъй като османския султан е и халиф владетел на светите градове Мека и Медина. Просъществува до началото на 20 век, когато след Първата световна война е подписан Лозанския мирен договор от 1923 година, който слага край на многовековната ислямска империя. Наследена е от светската Република Турция.

45

Съдебен процес

преди 11 години

През 1991 г. заради Възродителния процес са повдигнати обвинения срещу Тодор Живков, ген. Димитър Стоянов, Петър Младенов, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински. Първоначалният състав на обвинението е чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс и се отнася до проповядване и подбуждане на расова и религиозна вражда. През 1993 г. обвинението е заменено с ново, формулирано като "престъпление по служба".През следващите години делото е разделено на пет отделни дела. През февруари 1995 г. Военната колегия на Върховния съд, при едно от поредните връщания на делото за доразглеждане, издава изрично указание да бъдат разпитани всички, които имат отношение към репресиите в периода 1984-1989 г. Това значително забавя и затруднява по-нататъшните следствени действия. В края на 1997 г. обвинителният акт е внесен, но след няколко месеца състав на Върховния касационен съд връща делото за доразследване с аргумента, че това указание не е изпълнено

44

do: balgarin 100%

преди 11 години

ROM- deto se misli za hristianin , osven tova kazva 4e e balgarin , da ama NE ti si 100% ***

fallback