Панайот Рейзи. Снимка: архив Булфото

Прокуратурата разследва кмета на Созопол Панайот Рейзи за злоупотреби с обществени поръчки, съобщава bTV.

Едно от досъдебните производства е образувано след доклад на Сметната палата, според който Рейзи еднолично без търг е сключвал договори като е толерирал определени фирми. Има и съмнения за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Кметът на Созопол е разследван и за строителството на пречиствателната станция за 75 милиона лева по ОП „Околна среда".  Агенцията за държавна финансова инспекция е установила, че два пъти е плащано за подготвителни дейности на една и съща фирма.

Рейзи отрича тези твърдения. Кметът обяснява, че за проекта за пречиствателната станция са направени много проверки от различни институции.

Според обвинението обаче нещата стоят по друг начин. Окръжния прокурор на Бургас Красимира Кателиева смята, че през периода 2010 г. са присвоени пари, отпуснати по договор за Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството  на околната среда и водите за строително-монтажни работи за пречиствателна станция за отпадни води.

Размерът ще бъде уточнен след извършване на всички експертизи по делото.

Събирането на доказателства по делото не е приключило. Висящо е и досъдебното производство за злоупотреба с общински средства.

По данни на обвинението кметът на Созопол еднолично, без търг, е дал на определени фирми ремонт на детска градина, доставка на храни за детските градини и сеч на дървесина. Става въпрос за над 584 000 лева.

Според Рейзи обаче, ако са допуснати грешки, това е станало неволно, а действията не са били целенасочени.

Кметът на Созопол обясни още, че предварителните проверки на обществените поръчки бавят много работата.

По негови думи те трябва да отпаднат, защото в тази страна си има закони и “който не ги спазва, да си носи кръста“.

Досъдебни производства са образувани и срещу сегашния кмет на Несебър Николай Димитров и бившия на Приморско - Димитър Димитров. Разследванията на прокуратурата за тези кметове продължават вече години.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase