Общ преглед

Поне още 2-3 години "Веселото село" Ставри Димитрово ще остане депо за строителни отпадъци. След като приключи събарянето на всички постройки, потвърдени от съда като незаконни, селото е затрупано от бетон, тухли и дървен материал.

Задължението за разчистване на практика остава на Община Любимец, тъй като много от собствениците на съборените къщи реално са неизвестни. Оказва се обаче, че разходите са непосилни за малката община.

Бюджетът на Община Любимец е около 5 000 000 лева. Кметството има и задължения от 2 000 000 лева. Предварителните сметки сочат, че за разчистването на строителните отпадъци ще са нужни около 500 000 лева.

Още по темата

Според ръководството на общината единственият вариант толкова много пари да бъдат отпуснати за тази дейност, е ако държавата помогне, още повече, че 80% от разрушените постройки са на държавна земя.

В Ставри Димитрово вече са съборени огромна част от вилите. В селото има и параклис, който е останал без камбана и кръст. Неговото бъдеще засега е неясно, въпреки че има издадена заповед за събарянето му.

Никой обаче не се е наел да го бутне. В същото време църквата излезе с официално становище храмът да остане, а старозагорският митрополит Галактион дори заплаши: "Божие наказание грози всеки, който посмее да разруши параклиса "Св. Павел и св. Николай".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase