Снимка: Dnes.bg
fallback

Краят на археологическия сезон в Созопол е белязан с нова сензация. След като лятото в черноморското градче мина под знака на „вампиризма”, днес историците откриха и миро на св. Николай.

Светинята е била намерена в абсидната част на ранната църква към манастира „Св. Никола”, датирана в края на 6 и началото на 7 век. Мирото е открито в малък керамичен съд, сложено върху олтарна маса. „Гърнето е поставено в ниша, ограничено от запад с малък тухлен зид. Това е най-святото място в храма, точно под централната абсида”, обясни Димитър Недев, директор на Историческия музей в Созопол.

В момента археолозите работят по няколко хипотези. Най-вероятната е, че става въпрос за култ към светеца, чието име носи църквата. „Прието е да се носят мощи или миро от светеца, на когото е кръстен храмът. По този начин мястото се освещава”, уточни Недев.

Той допълни, че предстоят изследвания, които ще хвърлят допълнителна светлина на новото откритие. В близките няколко дни ще бъде направен спектрален анализ на съдържанието от гърнето.  Находката вече е изпратена  в централната лаборатория на Националния исторически музей.

„Още една малка част от енигмата на това място е разкрита. Така Созопол със своята хилядолетна история се очертава не само като езически център на култ към Аполон, но и като средище на християнството в Приморска Странджа”, заяви Димитър Недев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 11 години

На 25 март 717 г. за византийски император е коронясан Лъв III, поставил началото на Сирийската династия. През лятото на същата година Маслама, брат на арабския халиф Сюлейман, преминава Дарданелите и блокира по суша Константинопол с 200-хилядна армия. Флотът на арабския пълководец също е огромен - според арабски източници наброява 2500 кораба. Египетски моряци-християни дезертират от арабския флот и дават ценна информация на Лъв III за тактиката и намеренията на Маслама. С помощта на гръцки огън императорът разгромява вражеския флот.Още през 717 г., осланяйки се на договора с България, империята се обръща за помощ към Тервел, който незабавно се отзовава. Стълкновението между българи и араби пред стените на Константинопол намира отражение в значителен брой византийски, западни и източни извори. Макар и да се различават в детайли, всички са единодушни, че през 718 г. арабите претърпяват нечувано дотогава поражение от българите.Още в началото на обсадата българите се явяват в тила на противника и голяма част от вражеската войска е унищожена. Опасността за арабите е толкова голяма, че се налага сухопътната им армия да обгради лагера си с 2 окопа - единият срещу Константинопол, а другият срещу българите. В тази война арабите проявяват изключителна упоритост въпреки неблагоприятните климатични условия - зимата била незапомнено студена, цели 100 дни земята била покрита със сняг. През лятото на 718 г. арабите провеждат решително сражение с българите, но претърпяват поражение. Според летописеца Теофан в конфликта загиват 22 000 араби, а Зигеберт говори за 30 000 жертви. Константинопол е спасен, а името на България се разнася по всички краища на тогавашния свят.

58

Мислещ

преди 11 години

Индиана Джоунс, кивота е изкопан вече - намира се мисля в музея във Враца. Кивота на Орфеевия Завет, на 7 000 години - Културата Градешница! Ето тук може да прочетеш повечеw w w . institutet-science/bg/orfArkb . php

57

Мислещ

преди 11 години

Нормално да има сензации всеки месец. Нашата земя е люлката на европейската цивилизация, всички митове и легенди са били ФАКТИ и РЕАЛНОСТ на нашата земя.Вярата, старозаветната вяра на траките, продължила в Християнството и прочие.А гърците...е те са крадци и измамници.

fallback