Снимка: Dnes.bg

Краят на археологическия сезон в Созопол е белязан с нова сензация. След като лятото в черноморското градче мина под знака на „вампиризма”, днес историците откриха и миро на св. Николай.

Светинята е била намерена в абсидната част на ранната църква към манастира „Св. Никола”, датирана в края на 6 и началото на 7 век. Мирото е открито в малък керамичен съд, сложено върху олтарна маса. „Гърнето е поставено в ниша, ограничено от запад с малък тухлен зид. Това е най-святото място в храма, точно под централната абсида”, обясни Димитър Недев, директор на Историческия музей в Созопол.

В момента археолозите работят по няколко хипотези. Най-вероятната е, че става въпрос за култ към светеца, чието име носи църквата. „Прието е да се носят мощи или миро от светеца, на когото е кръстен храмът. По този начин мястото се освещава”, уточни Недев.

Той допълни, че предстоят изследвания, които ще хвърлят допълнителна светлина на новото откритие. В близките няколко дни ще бъде направен спектрален анализ на съдържанието от гърнето.  Находката вече е изпратена  в централната лаборатория на Националния исторически музей.

„Още една малка част от енигмата на това място е разкрита. Така Созопол със своята хилядолетна история се очертава не само като езически център на култ към Аполон, но и като средище на християнството в Приморска Странджа”, заяви Димитър Недев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase