Пострадала от земетресението къща в с. Рударци. Снимка: Булфото
fallback

186 жители от Пернишкия регион са застрашени да останат без подслон през зимата, съобщиха на БТА от областната администрация.

Досега 8 507 граждани от община Перник и 1 120 от община Радомир са подали молби за обезщетения след голямото земетресение от 22 май, уточниха от екипа на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, който е командирован в Перник.

На 297 лица, чиито имоти са пострадали от трусовете, е предоставено финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет на обща стойност 1 466 124 лв.

В Агенцията за социално подпомагане 12 650 души са подали молби за еднократна помощ от 325 лв. Удовлетворени са исканията на 6 119 лица и семейства на обща стойност 1 988 675 лв.

Община Перник разполага с 55 апартаменти, в които ще бъдат настанени нуждаещи се от подслон след земетресението, съобщи кметът Росица Янакиева.

Останалите без дом жители на гр. Батановци, се предвижда да обитават 18 боксониери, намиращи се на последния етаж в сградата на кметството. За ремонтирането на кризисните жилища в общината обаче по предварителни разчети е необходима немалка шестцифрена сума.

Настанените в общински жилища няма да заплащат наем, но консумативите ще бъдат за тяхна сметка. Приоритетно ще бъде осигуряван покрив на семейства с деца, хора с увреждания и самотно живеещи възрастни. Най-тежко пострадалите в селата се предвижда да бъдат подслонени в очакваните сглобяеми къщи.
 
 "Правим всичко възможно да осигурим подслон за най-нуждаещите се. Никой няма да бъде оставен без покрив през зимата",обеща заместник-областният управител Радослав Йорданов.

Той обаче апелира за по-голяма съпричастност от сънародниците ни в стартиралата национална кампания на БЧК в помощ на пострадалите жители на региона. Перник и Радомир имат нужда от подкрепа, призова Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Kamenov

преди 11 години

stiga sa ni revali!da si tarsyat ot zastrahovatelite pravata! kade im sa zastrahovkite?!bg narod ne e Gospod, ne e Allah!

21

ехолог

преди 11 години

по времето на БКП при земетресението в Стражица, хората живяха по десетина години във фургони, докато БКП им ремонтираше жилищата.

20

Анонимен

преди 11 години

делото на давещите се, е дело на самите давещи се! викайте Неволята , ако е по - лесно!

fallback