Заро вече няма да идва в Созопол. Снимка: Dnes.bg

Градът на всички изкуства, както е известен Созопол, се превърна в „мащеха” за уличните артисти, сигнализираха самите те.

От няколко седмици общински служители правят ежедневни проверки и гонят танцьорите, актьорите и акробатите, забавляващи от години туристите пред Амфитеатъра в Стария град.
Причината е, че от хората на изкуството се изискват непосилни такси, които някои от тях не могат да платят.

Сред потърпевшите е известният млад актьор Светозар Кнезовски-Заро, който години наред, ако не е на турне в страната или в чужбина, избира Созопол през лятото. Харесва му артистичната атмосфера, която има градчето. Там той се е превърнал в любимец на минувачите заради атрактивното шоу, което прави с марионетките си.

Тази година обаче той бил неприятно изненадан.  „За първа година ми искат такива суми. В началото на сезона платих 50 лв. за разрешително. Сега се оказа, че трябва да давам още по 70 лв. на месец за извършване на търговска дейност. Но аз не съм търговец. Нямам сергия, която да разпъвам всеки ден, нямам стока, на която да съм сложил цена и да печеля от това. Излизам по няколко часа вечер, за да правя изкуство”, коментира Заро.

След като му издали протокол за административно нарушение, заплашили го с глоба и му предложили да напусне града, артистът все пак платил сумата от 210 лв. за трите месеца на сезона. Той обаче е категоричен, че за последна година идва в Созопол.

Подобна е съдбата и на още няколко негови колеги. Тези, които не успели да си платят таксата, събрали куфарите и си тръгнали. Някои се преместили в Приморско.

Само за сравнение в София за същата дейност Общината иска 25 лв., в които влизат издаването на разрешително и всички такси за една година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase