Пожарът е локализиран. Снимка: БТА

Пожарът, който бушува от четвъртък в Сакар планина, е локализиран, съобщи за Dnes.bg инспектор Пламен Петков от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - Хасково.

Ограничаването на огъня е станало възможно благодарение на просеките, които цяла нощ се разширяваха.

Пожарът лумна в четвъртък около 13:30 часа след като трактор, работещ на полето, се подпали. Огънят обхвана 3500 дка гори и лесонепригодни площи в землищата на тополовградските села Българска поляна, Орлов дол и Хлябово и старозагорското село Главан.

Още по темата

В гасенето на пламъците се включиха над 300 пожарникари,  военни, горски служители и доброволци и 60 машини, които въпреки локализирането на пожара все още са на мястото на инцидента.

Вчера след като огънят прехвърли една от направените просеки се наложи в гасенето да се включат два хеликоптера.

Заради задимяването в района работи и мобилна станция, която замерва показателите на въздуха. Отчетено е превишение на нормата фини прахови частици в населените места в района на пожара за изминалото денонощие в село Главан, съобщават от РИОСВ - Стара Загора. Опасност за населението обаче няма.

Превишението от 3 пъти на средноденонощната нормата, е в резултат на пожара, а като допълнителен фактор е влиянието на интензивния трафик на автомобили, преминаващи покрай станцията за контрол на въздуха, уточняват от екоинспекцията.

По останалите показатели днес не са регистрирани превишения на установените норми.
Работата на мобилната станция за контрол на въздуха в селото ще продължи до потушаването на пожара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase