Въпреки жегите в Ягодово се молят да не пада дъжд. Снимка: Архив Булфото
fallback

В 40-градусовите жеги в цялата страна хората се молят за малко разхлаждане и дъжд. В пловдивското село Ягодово обаче хората се молят точно за обратното.

Проблем №1 за ягодовци е липсата на канализация. Наблизо няма канал и подпочвените води са на 40 сантиметра под земята. Така при всеки дъжд фекалии заливат дворовете на къщите и хората газят в обратните води.

"Не искаме фекалии в двора, не искаме гомнянка всеки месец!", разказа пред Dnes.bg Йордан от Ягодово.
Мъжът плаща на машината за източване на фекалии от ямата по 80 лева всеки месец.

"Става страшно ви казвам, като от тоалетната започнат да бликат изпражненията и тръгнат към хола, едвам се справяме", споделя човека от Ягодово.

Той обяснява, че като завали дъжд, ямата се напълва по-бързо, а съдържанието й се връща обратно през каналите и залива стаите на имота.

Има много случаи в които хора изваждат помпи посреднощ като вали дъжд и с помпи изхвърлят фекалии по улиците, за да спестят средства за почистващата машина, признаха от местната администрация.

Община „Родопи” прави проект за канализация на селото от 30 януари и сме на финалния етап, обясни кметът на общината Пламен Спасов.

Проектът е готов на 100%, но от екоминистерството са поискали преди две седмици Ягодово и Катуница да имат обща пречиствателна станиця, а не две отделни. Това наложило експресно този четвъртък двете общини да съгласуват действията си по изграждане на канализации.

"До 28 явгуст трябва да се направят преизчисленията, за да не загубим проекта", заяви Пламен Спасов.

Жителите на Ягодово ще гласуват на референдум на 29 юли дали да се запазят като село от община „Родопи” или да се присъединят към Пловдив. 

"Ако се отделят от „Родопи”, Пловдив няма да има време да направи корекциите и селото ще изгуби проекта за канализация", коментира Спасов.

"Три квартала на Пловдив – „Остромила”, „Беломорски” и „Гаганица” нямат дори проект за канализация, а ние до 12 месеца ще я изградим", каза пред Dnes.bg кметът на Ягодово Николай Гарджев.

В Ягодово живеят около 4000 души, а стойността на проекта за канализация е около 20 милиона лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 11 години

АБЕ НА ГЕРГТА ХАСИЕНДИТЕ НА ПОМИЙКА 4 НА 4 НА 4 ЛИ СА, ЩОТ МАЛКО ТРУДНО МИ Е ДА СИ ПРЕДСТАВЯ, КАК ЩЕ РАБОТЯТ ПОМПИТЕ ДА ПРЪСКАТ *** ПО РАЙГРАСА И КАК ЩЕ ВЪРТИ ГУМИ РЕНЧ РОВЪРА НА ПЕСТИН ХИЛКИ ИЗ ***, НЕ МИ СЕ И МИСЛИ АКО В ХАСИЕНДАТА ИЗРИГНЕ, ФОНТАН С ***, ГЕРГАТА УДАР ЩЕ ПОЛУЧИ, ВМЕСТО ДА ПРАВИ ДАЛАВЕРКИ С ДЕДО НИКОЛАЙ, ДА БЕШЕ НАПРАВИЛ НЕЩО ЗА СЕЛОТО, ДО КАТ БСП-ТО БЕШЕ НА ВЛАСТ. РАНО ИЛИ КЪСНО ЯГОДОВО И КРУМОВО ЩЕ СА В ПЛОВДИВ. ИНАЧЕ ЯГОДОВЦИ СА СУПЕР ХОРА, ШИРОКИ ДУШИ, И ОКУМУШ

44

1912

преди 11 години

От 20 хилядно население как се става двумилионна столица,някой би ли ми обяснил на мен селянина от Пловдив.Става въпрос за хора,а не за зайци.Впрочем колко ,,софийски'' квартали са без канализация.Да не изброявам понеже живея в София.В центъра с канализация.

43

До №29 от Майничка

преди 11 години

Градски, отрицателната частица "не" се пише отделно от глагола. Примери - НЕ мога, НЕ искам, НЕ знам.

fallback