Сапьори вече са на мястото на взривовете. Снимка: Булфото

Открити са части от тела на мястото на взривовете в района на "Петолъчката", но все не е ясно дали са от човек или животно. Това заяви окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев, съобщи bTV.

Останките са били с размер около 10 см. Видял ги е и заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, който влиза 3 пъти в района на експлозията. Предстои да им бъде направен ДНК анализ.

Ханджиев допусна, че някой от тримата издирвани работници може да е бил извън сградата в момента на основната експлозия. Още вчера обаче той прогнозира, че най-вероятно ще има жертви, тъй като на мястото на взривения цех имало кратер, дълбок 3-4 метра

Екип сапьори от Министерство на отбраната пристигна на мястото на експлозията. Те ще разчистят терена около складовете, като за целта ще използват и контролирани взривове.

Още по темата
Сапьорите ще трябва да издирят и тримата работници, останали в неизвестност от началото на инцидента, както и да осигурят възможност на следователите от Националната следствена служба и от ямболското окръжно следствие да разследват причините за взривовете и последиците от тях. Причините за тежкия инцидент все още се изясняват.  

Прокуратурата работи по няколко версии за взривовете, но основните остават човешка грешка или пропуск в технологията.  От камерата, монтирана на втория безмоторен самолет, който вчера обследва региона, стана ясно, че съхраняваното количество боеприпаси е превишавало в пъти позволеното от закона.

Намерени са и мобилни телефони, които са абсолютно забранени за внасяне, защото могат да причинят запалване.

Пътят София-Бургас покрай "Петолъчката" продължава да е затворен за движение на автомобили, използват се
обходни маршрути. В сила е и спазването на трикилометрова зона за сигурност около мястото на инцидента.

МО няма противоречия с МВР, тъй като задълженията по издаване на разрешителни и удостоверения за дейности по производство, утилизация, съхраняване и търговия с оръжия, боеприпаси и взривни вещества, както и контролът върху тези дейности са разписани ясно и детайлно в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, приет през септември 2010 г., както и в съответните подзаконови нормативни актове, съобщиха междувременно от военното министерство.

Съмненията за конфликт се появиха, след като военните видяха драстични нарушения при складовете за съхраняване на боеприпаси, а петте проверки на служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР не открили нередности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase