Снимка:БТА
Надяваме се следващото лято по Южното Черноморие да има 10-15 археологически обекта, които да посрещат туристите, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при посещението с в Царево.
 
Той е на обиколка по Южното Черноморие заедно с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. В  района започват активни археологически разкопки за разкриването на древни обекти. Държавата е отпуснала субсидия от 700 хил. лв. за започването на проучванията.
 
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков дари икона на Цар Борис Михаил на най-старата църква в Царево "Успение Богородично". Той обясни, че с разкриването на новите обекти идеята е община Царево да се превърне в дестинация за културен туризъм.
 
Тук се съчетава най-добре присъствието на море и планина, заяви кметът на Царево Георги Лапчев. Странджа е уникална, мистична и все още неоткрита, добави той.
 
По този повод общината организира пленер, на който изявени художници и артисти вписват в платната си духовната енергия на нестинарството и необятната мощ на морето. Техните творби ще бъдат дарени и изложени в арт галерията на новия музей в Царево.
 
Всичко това съвпада с автентичния ритуал нестинарство - единствено запазен до днес в странджанското село Българи. Обичаят се изпълнява на 3 юни - денят на Св.Св.Константин и Елена, от 2009 г. е включен в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase