Снимка: архив, Булфото

Схема за източване на гориво от детски градини, училища и кметства, разкриха в община Родопи, под чиято шапка са 18 пловдивски села. Едни от най-фрапиращите злоупотреби са ставали в Ягодово. Справка показа, че на ден от местната детска градина са източвани по половин тон гориво.

„За една триетажна сграда са необходими 48 литра гориво на ден, а за една едноетажна детска градина са харчени по 60 литра на час. И Кувейт да бяхме, щяхме да фалираме”, коментира пред Dnes.bg кметът на община Родопи Пламен Спасов.

Гориво е крадено от училищата и кметствата по селата.  „Купувахме евтина нафта, продаваше се в края на селото и обясняваха, че е от детската градина”, разкри един от жителите на Ягодово.

„Не знам да е източвано гориво, децата бяха на топло”, каза зам.-директорът на ЦДГ „Пролет” Васа Филипова.
Домакинът на детското заведение разкри, че външна фирма, свързана със старото ръководство на общината, е изписвала горивото за отопление на децата.

Заради злоупотребите в момента община Родопи дължи близо 1 милион лева за отопление на общинските сгради. Парите за ремонт недостигат.

Кметът Пламен Спасов разкри, че ще прекрати и неизгодните договори за общината. Според един от тях апетитен терен от 300 декара в село Крумово е даден преди 8 години безвъзмездно с ангажимента за инвестиция от 38 милиона евро и разкриването на 200 работни места.

„До момента е направена една голяма нула там”, обясни кметът. Община Родопи има задължения от 14 милиона лева. Въпреки това Пламен Спасов е поел ангажимент пред финансовия министър Симеон Дянков до 2 години общината да бъде стабилизирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase