Проблемът със застрояването на Златна перла е с няколкогодишна история. Снимка: Булфото

Докато съм министър, няма да позволя строителство на мястото на ваканционното селище "Златна перла", обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя даде началото на премахването на 10 постройки в комплекса в община Царево, които ще бъдат премахнати принудително, ако собствениците на комплекса не искат да ги махнат доброволно.

Точно в 11 часа багери на ДНСК спряха в местността и започнаха процедурата по премахването.

Собствениците на постройките заявиха, че от вчера са започнали да ги събарят, като до момента са бутнали 2 постройки.

"Имаме заповед за събаряне на 8 от обектите, като за пет от тях беше изтекъл срока да бъдат премахнати доброволно и до края на деня те ще бъдат съборени. За останалите 3 все още има шанс да бъдат махнати доброволно и да не бъде оскъпена процедурата", заяви министър Павлова.

Още по темата

Тя обясни, че вина за издигането на постройките в Златна перла има и предишното правителство, което е одобрило общите устройствени планове на общината, както и  министерството на екологията, което е дало дала положителна оценка за въздействието върху околната среда.

Относно претенциите на някои кметове на черноморски общини, че предвидените промени в Закона за Черноморското крайбрежие биха стопирали изграждането на пречиствателни станции, министър Павлова заяви „те четат закона, както дявола чете Евангелието“.

Павлова уточни, че според промените в Закона за Черноморското крайбрежие се цели налагането на по-строги забрани за строителството в 100-метровата крайбрежна ивица. Там ще могат да се строят само заведения, алеи и спортна инфраструктура, но не и хотели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase