Ромският катун в бургаския кв. "Меден рудник". Снимка: архив Булфото
fallback

Жителите на бургаския квартал "Меден рудник" скочиха срещу строителството на блок за роми с евросредства, в който трябваше да се настанят 150 души, съобщи Mediapool.

Това е станало по време на общественото обсъждане на проекта за 4.5 млн. лв. "Социални жилища – модел за социално включване".

Кметът на Бургас Димитър Николов е обещал пред присъстващите бургазлии блокът да не се строи. Официално искане обаче за оттегляне на проекта от общината в управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" все още няма.

Проектът на Бургас е единият от общо четирите по схемата за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби граждани. Другите са на общините Дупница, Девня и Видин.

Oще по темата

Четирите града бяха избрани след подбор на 36 общини. Общият размер на безвъзмездната помощ е 15 млн. лв., които ще бъдат изразходвани за интеграцията на около 850 социално слаби.

Целта е не само да се дадат жилища на ромите, но и те да се обучат на занаят, като общините са задължени в рамките на една година след това да им подсигурят и работа.

"Проектът е пилотен и ако се окаже успешен, целта за следващия планов период е да се отпуснат повече средства, за да се изведат ромите от гетата", коментира преди време министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Дупница е с най-скъпия проект за близо 5 млн. лв.

Общинският проект "Дом за всеки" предвижда да бъдат изградени 150 жилища, в които ще живеят около 450 души. Ще бъдат построени няколко блокчета, както и еднофамилни къщи на мястото на бившите казарми в Дупница. Теренът е дарен на общината от Министерството на отбраната и е в близост до жк.”Бистрица”.

Видин ще гради 52 жилища за 4 млн. лв.

В новите жилища в крайдунавския град ще бъдат настанени около 280 роми. Проектът “Съвременни социални жилища във Видин” е на стойност 4 млн. лв. От тях 2.8 млн. лв. ще отидат за построяването на четири двуетажни къщи в кв.”Гео Милев” в близост до болницата. Освен това ще бъдат основно ремонтирани 8-едноетажни къщи в комплекс “Строител” и ще се построи един нов блок.

Девня преустройва общежитие в центъра на града за 1.6 млн. лв.

Средствата ще отидат за интеграцията на 167 социално слаби и в неравностойно положение. За целта ще бъде основно ремонтирано 4-етажното общежитие на професионалната гимназия по химия, като се обособят 33 апартамента. Сградата се намира в един от хубавите квартали на Девня в близост до центъра.

В момента и четирите проекта се оценяват от управляващия орган на оперативна програма “Регионално развитие”. Срокът за изпълнение на проектите е две години след сключването на договорите с общините.

Графикът предвижда до края на тази година да бъдат избрани изпълнителите, а самото строителство да започне през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

261

Кара

преди 10 години

Преди 60 години баща ми, Бог да го прости, небларазумно направил жилищно-спестовен влог в ДСК. През 1990 г. по него имаше пари за апартамент от около 70 кв.м. Днес влогът е на името на внучката му и е неясно кога ще вземем сума, равняваща се на левовата равностойност на около 10 кв.м. Ако на власт са хора, които с честен труд заработват парите си, те няма да допуснат паразитиращото малцинство да има привилегии пред трудовите българи.

260

Анонимен

преди 10 години

Конституция на Република БългарияЧл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.За всички етнически българи е нарушен този чл. от Конституцията!

259

PK

преди 12 години

като общините са задължени в рамките на една година след това да им подсигурят и работа ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

fallback