Снимка: Булфото

От ноември миналата година се водят разговори с експерти от ЕК, които искат у нас да се въведе пилотен модел за жилищната политика, насочена към етническите малцинства, най-вече към ромите. Това съобщи министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Държавата да подпомогне тези хора с условия и материали сами да си градят жилища, най-вероятно със сглобяеми къщи, разясни Дончев.

"Обособяват се терени, избират се хората, които ще бъдат включени в тази програма и с помощта на строителни техници и инженери ще им се помогне те сами да си сглобят къщите", поясни той.

За тази цел ще бъдат заделени тази година до десет милиона лева.

"Изстрадвайки всички усилия, свързани със изграждането на дом, всички предположения сочат, че това жилище има по-голяма вероятност да бъде ползвано с желание и да бъде пазено", изтъкна министърът.

По думите му след около три месеца ще стане ясно колко души ще бъдат обхванати от този пилотен проект и в кои региони.

"Първите резултати ще бъдат ясни след година-година и половина", обясни Томислав Дончев.

През 2011 година трябва да бъдат разплатени още 1,5 милиарда лева по проекти от оперативните програми или 20 на сто от общия им размер, информира още Томислав Дончев.

През миналата година са разплатени около 1,1 млрд. лева.  До края на 2012 година не можем да имаме по-ниска цел от разплащане на 35- 40% от тези фондове, каза Дончев.

През 2013 година трябва да надхвърлим 50-55% и в края на 2015 година да сме близо до 100-те процента, посочи министърът.

За тази цел ще се работи по изпълнението на големите инфраструктурни проекти - магистралите "Струма" и "Марица",  ж.п. линията Пловдив- Бургас и пътя Кърджали - Подкова, обясни Дончев.

Ще бъде търсена помощ от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за строежа на магистрала "Струма", каза Дончев.

Преговорите са в много напреднал стадий и до средата на февруари ще бъдат изчистени всички технически въпроси.

Държавата иска да помогне на Българската православна църква да ремонтира църквите с пари от еврофондовете, каза още Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase