Снимка: Impact Press Group
fallback

Повече от 25 000 души, осигурявани на четиричасов работен ден, вече работят на пълно работно време и работодателите им внасят осигуровки на двойно по-висок доход, след съвместни проверки на НАП и Инспекцията по труда.

164 000 българи се водят на четиричасов работен ден, сочат регистрите.

Извършените близо 10 000 проверки от двете институции обаче са показали, че над 70 на сто от тези хора всъщност полагат труд по 8, 10 или дори повече часа дневно.

След наложените санкции, работодателите на тези 25 000 души вече ги осигуряват на пълен работен ден.

Работата на половин работен ден ощетява бюджета с данъци и осигуровки, а и засяга осигурителните права на хората, напомнят от НАП.

Ако работникът се съгласи да бъде осигуряван на 4 часа, а разликата до реалната му заплата да бъде изплащана на ръка и без данъци и осигуровки, то трудовият стаж, който ще му е необходим за пенсия, ще бъде изработен за двойно по-дълго време.

Това на практика означава, че човек с повече от 10 години стаж, осигуряван на половин работен ден, може никога да не се пенсионира, предупреждават от НАП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 12 години

Що за *** е писал тая статия? Особено последните две изречения! Трудовият стаж НЯМА да бъде изработен за двойно по-дълго време, напротив - ще бъде изработен за СЪЩОТО ВРЕМЕ - за един ден трудов стаж се прознава времето, през което е изработено не по-малко от половината от законоустановеното работно време - т.е. 4 часа. С други думи работещите на половин ден имат ЦЯЛ ден трудов стаж. Осигурителният им стаж е наполовина, а половин доход разделен на половин стаж дава СЪЩОТО число за коефицент.

30

Хиха

преди 12 години

Горките хора, сега си плащат сами пълните осигуровки. Питам се за какво? След като нито пенсия ще видят... абе нищо няма да видим от тези грешни пари.

29

...

преди 12 години

Общо помощите под различна форма давани на *** през последната година на БСП, ДПС и НДСВ са около 4 милиарда лева... Ако приемем че *** са 800 000 - то на всеки *** ( от пеленачето до последната дърта *** без зъби ) държавата ( т.е. ние ) е дала по 5 000лв... Отделен е въпроса колко от тях са откраднати.И това са пари без нищо насреща освен безнаказани *** престъпления...Сори, че ще го кажа - *** не са хора - но за абсурда горе са виновни българските политици!!!

fallback