Снимка: архив Булфото
fallback

Синдикатите в Мини Марица-Изток обявиха готовност за стачка. Основното им искане е по-големи възнаграждения за миньорите, съобщи БНР.

Синдикатите настояват да се изпълни подписаното на 12 юли 2011 г. споразумение, в което се регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството.

Изпълнителният директор на мините инж. Евгени Стойков обаче оттеглил подписа си от него.

Протестът на миньорите бе насрочен за 21 декември, но бе отложен. Дори се наложи намесата на арбитраж - в резултат преди празниците всичките 7100 служители на мините получиха по над 1000 лева премии.

"Те обаче нямат общо със споразумението от юли", оплакват се от профсъюзите.

Евентуална стачка в "Мини Марица-Изток" ще постави под въпрос снабдяването на четири ТЕЦ-а в района.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Атанаска Пенева

преди 12 години

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ АТАНАСКА ПЕНЕВА-ЕДНА ОТ ВДОВИЦИТЕ В МИНИ "МАРИЦА ИЗТОК"Господа управляващи,господа синдикалисти,колеги,граждани,Позволявам си да напиша най-трудното писмо в живота си с надеждата да спрат спекулациите и безумията свързани с най-голямото въгледобивно предприятие в страната ни.Защо се осмелявам на това?-Защото през тази 60 годишна история на мините,хиляди семейства /не преувеличавам/осиротяха,защото близките ни платиха с кръвта си и тези черни въглища,ни почерниха за цял живот.След всяка смъртна трудова злополука,нас съпругите на загиналите миньори,ни вземат на работа,като БОНУС.За този бонус никой не споменава,но съм сигурна,че и никой не го иска.От този бонус и от черните забрадки трябваше да се започне и и после да се пускат в пространството едни брутни,средни възнаграждения,от които около 30% са отчисления,сиреч,отиват в държавната хазна.Работя в отдел само с трудостроени колеги.И аз съм една от тях.Казваме му интензивното.За една година 6 човека си отидоха от този свят само от моя отдел,без да доживеят пенсия.Опитваме се да свикнем с мисълта,че около пенсионна възраст е много вероятно да умрем.Това сочи статистиката.Защо е така ли?-Защото миньорския труд е тежък и опасен.Защото условията на труд на места са каторжни.Защото с намален личен състав,без кой-знае какви инвестиции постигнахме рекордни добиви.Това не е ли героизъм?Срамно ли е при тези обстоятелства да получавамеу прилични възнаграждения?Тежи ми от коминтарите:"Като сме недоволни,да си ходим и да дойдат други...."Хубаво,ама тези другите да дойдат да живеят в региона ни,да създадат дом и семейства ТУК ,да отгледат децата си в задимените миньорски градчета,да заплатят със здравето си за тези "високи " заплати-тогава може.Съдбата ни /на нас работещите в мините/ ни е отредила това кътче от страната ни:-Богато на въглищни залежи и бедно на живот.Това е нашият път.Достатъчно тежък и труден е,за да си позволява който и да е да спекулира или се подиграва с миньорския труд и живот.В пъти съм по-чувствителна и ревнива към темата,разбираемо защо.Забелязахте ли,че използвам думата цена,а не пари.Защото цената,която плаща всеки един от нас няма паричен еквивалент.

58

николай

преди 12 години

Някой, ако реши да напуска да се обади. Предлагам му да си сменим работните места. Моето е топло през зимата и хладно през лятото.

57

rumen221

преди 12 години

ГОСПОДИ,ОТКЪДЕ НИ ПРАТИ ТЕЗИ *** Чуйте ги само...:"... - Инж. Танев като представител на работодателите заяви, че стачката няма основание за провеждане, особено по икономически причини..."Какво ни казва този свръх-либерал:- Какви неблагодарни работници... сърдят се, че вземат три пъти по-малко пари от гърците, при същата производителност... неблагодарни глезльоци! (Работниците настояват да се изпълни подписаното на 12 юли 2011 г. споразумение, в което се регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството.)Така е при свръх-либерализма ПО-СИЛНИЯ ФИНАНСОВО, ИКОНОМИЧЕСКИ ИЛИ ЧИСТО СИЛОВО Е ВИНАГИ ПРАВ!!!Помислих, че този ОТКРОВЕН ФАШИЗЪМ ИЛИ РОБОВЛАДЕЛСКО ПОВЕДЕНИЕ Е СЛУЧАЙНО НО, НЕ Е ЧУЙТЕ ВОЖДА МУ БОКО: - миньорите получават от порядъка на 2300 лева заплата едни от най-големите заплати. За Нова година им изплатиха 1300 лева бонуси, плюс за храна, и какво ли още не"КАКВО КАЗВАТ ТЕЗИ ГАУЛАЙТЕРИ НА МИНЬОРИТЕ ЕВРЕИ: - НЕ СТИГА, ЧЕ НЕ СА ГЛАДНИ..., АМИ ИСКАТЕ И ДА СТЕ ОБЛЕЧЕНИ... НАКРАЯ, ГЛЕЗЛЬОВЦИ ТАКИВА, ЩЕ ПОИСКАТЕ И ДА СТЕ И ОБУТИ... *** ГЛЕЗЛЬОЦИТЕ... ДА ЯДЕТЕ ПО ТРИ ПЪТИ НА ДЕН ВИ СТИГА!ТАКА Е:- МИНЬОРИТЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ЖИВЕЯТ В ДЪРЖАВА С ДЕМОКРАЦИЯ, А ТО БИЛО ЧИСТ ФАШИЗЪМ!!! - НИЩО НЕ РАЗБИРАТ, тези ***, ОТ ДЯНКОВИЯ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ...:- МИНЬОРА ИМА ПРАВО ДА РАБОТИ, А ЧОРБАДЖИЯТА МУ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА МУ ПЛАЩА САМО КОЛКОТО ДА НЕ УМРЕЕ! ТЕ ТОВА Е, СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗМА!!!

fallback