Снимка: Булфото

Със специална нова технология ще бъдат презентирани историческите забележителности Перперикон и Татул, съобщават от Областната администрация в Кърджали.

Оттам ще закупят хелиодисплей, чрез който образите ще се презентират във въздуха и ще се възпроизвеждат с изображение с 2,5 метра диагонал.

Единственият консуматив е вода, като образите се прожектират в триизмерна форма на фона на много ситна мъгла, уточни Сабина Сюлюкчиева, експерт в областната администрация.

Тя добави, че устройството е първото по рода си в страните от Източна Европа. Негово ценно качество е, че по никакъв начин не вреди на околната среда, а дава възможността по един реалистичен и атрактивен начин да се представят културно-исторически обекти в област Кърджали като забележителностите Перперикон и Татул на туристически изложения, форуми и панаири.

Хелиодисплеят е част от проекта "Съвместна туристическа инициатива за съхраняване на културно-историческото наследство".

Тя се изпълнява по Програма за европейско териториално сътрудничество "Гърция- България 2007- 2013". Общата стойност на бюджета е 1 859 999 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase