Контейнери, готови да бъдат натоварени на кораб. Пристанище Варна. Снимка: Булфото

Синдикатите в пристанище "Варна" са в стачна готовност, съобщи председателят на профсъюза на докерите Тодор Градинаров. Причината е неяснотата за бъдещето на порта.

Пенка Илиева от Синдиката на пристанищните работници обясни, че основната цел на синдикатите е да се разбере дали пристанището ще бъде отдавано на концесия, или не.

„Научаваме за такива намерения от медиите, но не и на среща със социалните партньори“, посочи тя.

Концесията не е добър вариант за развитието на пристанището, смятат от синдикатите. Градинаров уточни, че порт Варна е печеливша фирма и държавата може сама да го стопанисва и да търси източници за финансиране на модернизацията му.

Илиева допълни, че до момента няма добър пример за пристанище в страната, отдадено на концесия, включително и в Бургас.

Градинаров уточни, че позицията за стачна готовност е подкрепена от пристанищните работници в пристанищата Варна-Изток и Варна-Запад, както и от структурата на КТ "Подкрепа".

Сред служителите вече се прави подписка, която за два дни е подкрепена от около 500 от 1650-те работници в пристанището, съобщи той.

Подписката ще продължи до края на седмицата, след което ще бъде изпратена с писмо до институциите за подготвяния протест.

„От три месеца пишем писма до Министерството на транспорта и заявяваме желание да се срещнем с министър Ивайло Московски, но отговор няма“, допълни Пенка Илиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase