Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, по месеци. Графика: НСИ
fallback

През септември цените на стоките и услугите в България, измерени чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ), не са се променили, отчетоха данните на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база инфлацията за месеца е 3,3%.

Натрупаната инфлация от началото на 2011 е 1,5%, а средногодишната инфлация за периода октомври 2010 – септември 2011 спрямо периода октомври 2009 – септември 2010 е 4,5%.

През септември 2011 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:

хранителни продукти и безалкохолни напитки (+0,1%);
– алкохолни напитки и тютюневи изделия (+0,2%);
– облекло и обувки (-0,7%);
– жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива (+0,1%);
– жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома (0%);
– здравеопазване (+1,2%);
– транспорт (+0,3%);
– съобщения (0%);
– свободно време, развлечения и културен отдих (-4%);
– образование (+2,3%);
– ресторанти и хотели (-0,2%);
– разнообразни стоки и услуги (+0,4%).

През септември са се повишили цените на лекарските услуги – с 8,1%, на стоматологичните услуги - с 4,9%, и цените на лекарствата – с 0,1%.

Цените в т.нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са се понижили с 0,2% през септември спрямо август. Натрупаната инфлация от началото на годината е 1,9%.

През септември цените в малката кошница са се променили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (-0,4%), нехранителни стоки (+0,3%) и услуги (0%).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) също не се отчита изменение на цените през септември спрямо август, а инфлацията на годишна база е 2,9%.

Инфлацията по еврометодологията от началото на годината е 1,4%, а средногодишната инфлация за периода октомври 2010 - септември 2011 спрямо периода октомври 2009 - септември 2010 е 3,8%.

*Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Още икономически новини от България в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 12 години

ей *** комуснисти и ***. Навсякъде заплатите падат не ви е виновен бат бойко. Абе какво да обяснявам и вие разбирате мои повече и от и обама и меркел взети заедно и папата да доиде пак няма да сте доволни. АКО ИМАТЕ ВСИЧКИ ТУКА ИКОНОМИЧЕСКО ОБРАЗУВАНИЕ В ХАРВАРД И 10 ГОДИНИ ОПИТ КАТО ШЕВ НА НЯКОЯ БАНКА ТОГАВА бих ви зел насериозно вие осъзнавате ли какво глупости пишете повечето.

52

Ivan Grozni

преди 12 години

Само Бат Боко Мутрионе Ди Банкя ги може тея фокуси...в сико поскъпва.. заплатите падат , а инфлация няма...

51

до 49

преди 12 години

донякъде си прав - ама не си купувам всеки ден телевизор или компютър, но всеки ден плащам ток, вода, газ, нафта, хляб, олио. Та на коя от тези стоки е паднала цената? Или поне да се е задържала?

fallback