Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Европейската комисия стартира наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори по време на мандата на предходното правителство. Това съобщава по време на заседанието на кабинета министърът на земеделието Мирослав Найденов.

От стенограмата става ясно, че той предупреждава, че е възможно България да бъде съдена и за земеделски заменки, „а мащабът на земеделските заменки е в пъти по-голям и в момента ние сме в предварителна процедура“.

„Близо две години нашето правителство опитваше с доводи да избегне тази тежка наказателна процедура. За съжаление тя вече е факт и изходът не се знае какъв ще бъде“, обяснява Найденов за започналото дело.

„Колко пари?“, пита премиерът Борисов.

„България може да бъде осъдена да възстановява средства в размер на милиарди, тъй като по оценки се вземат за база оценките предимно на неправителствени организации и те варират между 2 и 8 милиарда“, докладва Найденов.

По думите му част от заменките са извършени по инициатива на принципала тогава – министър на земеделието по това време е бил Нихат Кабил, и председателя на Държавната агенция по горите – Стефан Юруков.

„А по-големите заменки са внасяни и решавани от Министерския съвет по предложение на тогавашния вицепремиер господин Калфин“, добавя Найденов.

„Сега е предизборна кампания, сутринта го слушах какви много идеи има. Да ни даде акъл, да го помолите, за това, което са заменяли и сега на базата на този процес (те са изключително добри финансисти) да дадат на Дянков акъл как, ако ни осъдят, и откъде да вземем парите“, коментира премиерът.

В момента има повдигнати обвинения срещу двама бивши министри заради тези заменки, обяснява Найденов.

Борисов му дава нареждане да уведоми прокуратурата за заведеното дело, „защото това според мен е много голяма допълнителна тежест върху държавата и върху всички данъкоплатци, като щета от това, което са ни причинили“.

След това разговорът между министрите преминава към спряното дело срещу страната ни за софийските отпадъци и прекратената наказателна процедура срещу България във връзка с "недостатъчни данни, предоставени за инвентаризация на емисиите на парникови газове за 2007 г."

Тук се намесва вицепремиерът Симеон Дянков, който хвали работата на екоминистъра Нона Караджова.

„Добре. Браво, Нона! Хубаво е тези неща да ги казвате. Вярно е, че когато човек работи много, му остава по-малко време да приказва, но подобни неща е хубаво да се знаят“, коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase