Една четвърт от незрящите хора с кучета водачи не се допускат в градския транспорт, а 38 на сто от тях – в заведенията. Това сочат данните от изследване за достъпа на кучета водачи на обществените места с участието на фондация „Очи на четири лапи“.

Изследването е проведено в края на август и началото на септември в София, Пловдив, Бургас и Плевен. Методът на изследването е тип "таен клиент“ и обхваща 70 посещения на незрящи с кучета водач на различни обществени места като аптеки, поликлиники, държавни институции, банки, супермаркети, заведения, автогари.

Оказало се, че за правото на незрящите да влязат в обекта с куче-водач не знаят 26% от служителите в проверените обществени обекти.

Най-неинформирани били работещите в супермаркетите, автогарите и аптеките. Най-отзивчиви били служителите в поликлиниките, банките, държавните институции и търговските обекти.

Все пак се отчита повишаване на информираността на служителите през последните години.

Друг голям проблем за незрящите според изследването е отношението на гражданите към кучетата водачи. Хората искали да ги погалят или да им дават храна, което отклонявало животното от основните му задължения.

След обучение на двугодишни кучета, което трае от 6 до 10 месеца в училището на „На очи на четири лапи“, специалните четириноги имат 10 г. работен живот, обясняват от Фондацията. Те се предоставят безвъзмездно на незрящия.

Към момента в страната работят 36 кучета водачи, а капацитетът за обучение на Фондацията е 14 четириноги годишно, посочи главният инструктор Мартина Маринова.

Всяко дипломирано куче получава карта, на която освен неговите данни, се съдържат и данните на собственика, както и членовете от закона, които защитават техните права за достъп.

Специалистите апелираха към незрящите да се обърнат към Фондацията за помощ, към държавните институции – да спазват закона и да предприемат мерки за осигуряване на достъпа на кучетата водачи на всички обществени места, както и към компаниите – да информират служителите си за правата на незрящите хора и техните помощници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase