Снимка: Архив Булфото
fallback

Ограничения за новите шофьори са подготвили след консултации експерти и КАТ. Мерките са записани в проекта за Национална стратегия за подобряване на безопасността по пътищата до 2020 г.

Новоиздаваните шофьорски книжки да бъдат “под условие” предлагат от Българската транспортна камара, които участват в проекта, пише в. „Труд“.

Идеята е свидетелството за правоуправление да е временно с тригодишен срок. Ако в този период шофьорът направи нарушение, книжката ще бъде отнемана и ще трябва да се мине нов курс на обучение, както и да се държи повторен изпит.

Сред предложенията са и новите шофьори да имат само 32 контролни точки в талона си, да нямат право на позволените 0,5 промила алкохол в кръвта и да не могат да карат без пълнолетен придружител между 23,00 и 5,00 ч.

На колата пък задължително ще трябва да има стикер “Внимание! Млад шофьор”.

В същия документ е предвидено и допълнително обучение за шофьори над 65 г. заради промените в зрението и организма им с напредването на възрастта.

Предлаганите промени засягат и мотоциклетистите. При тях се обръща внимание на това, къде са поставени номерата на моторите.

Oще по темата

За да се контролира скоростта чрез радарите и с камери и да могат да се глобяват нарушителите, промените ще регламентират къде да се слагат табелите така, че да бъдат снимани от устройствата на пътя.

Вчера стана ясно, че част от проекта за Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата е и идеята младежите, навършили 16 г. и изкарали шофьорски курс, да могат да карат с придружител най-малко 5000 км, преди да навършат пълнолетие.

Транспортният министър Ивайло Московски и автоинструкторите обаче се обявиха против подобна възможност.

Промените в Закона за движение по пътищата (ЗДП) ще бъдат внесени в Народното събрание в началото на новия парламентарен сезон.

Подобни поправки в ЗДП бяха разсисквани през ноември 2008 г. от предишното Народно събрание. Депутатите ги отхвърлиха, защото решиха, че се нарушава принципа за равнопоставеност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

В.Иванова

преди 11 години

Каква е гаранцията, че давже и да са на "изпитателен срок" ще се научат да карат. Пример: взимам книжка, след 3 години си копувам кола като през това време не см карала въобще, и вече имам право да си карам даже и през ноща. Това са пълни глупости, има и по-добри варианти, ама какво ли разбирам аз простата гражданка!

106

ranik56

преди 12 години

Това са глупости .....някои хора май стоят по работните си места ...за да измислят някакаква ... поредна глупост ?!По добре е да направят нещо по въпроса с купените книжки . Хора ,които не са карали никога курс за шофьори и нямат дори основно образование ...джиткат спокойно по пътищата .Някой - виждал ли е *** да кара курсове ааааа.....?!

105

Дребен,ситен - фъфли

преди 12 години

И как точно си мислите че ще спре това малкия Ахмед който неможе да чете а има книжка ? А малкия хАсен който кара каруцата по пътя ?

fallback