Снимка: Булфото
fallback

Лицата, настанени в Специалния дом за временно настаняване на бежанци в Любимец, масово недоволстват, алармираха от Българския хелзинкски комитет.

Според правозащитниците това се дължало на тромавата процедура, която принуждава чужденците, потърсили закрила, да живеят зад решетките с месеци, докато чакат решение за статута си от Държавната агенция за бежанците.

Според адвокат Димитър Славов в бежанския център в Любимец има хора, които живеят там от неговото откриване през март тази година. Според съветника по закрила на Върховния комисариат на ООН за бежанците Петя Караянева недоволството на лицата, потърсили закрила, се дължи на факта, че все още не функционира транзитният център в село Пъстрогор.

Така според Хелзинкския комитет държавата ни нарушава собствените си закони.

В центъра в Пъстрогор трябва да бъдат настанявани само лица, които са подали молба за закрила, а в специализирания дом в Любимец – незаконно пребиваващите мигранти.

На този етап обаче всички те се настаняват под един покрив заедно с жените, децата и хората със здравословни проблеми.

От началото на годината до сега подадените молби за закрила са 466. Най-голям е броят на пристигащите от Ирак, Афганистан, Сирия, Сомалия, Иран, Армения, Нигерия, Пакистан, Мароко.

Бежански статут са получили 3-ма чужденци, а хуманитарен – 91.

През 2010 година в България са регистрирани 1025 молби. Според Мирагрос Лейнес от Върховния комисариат на ООН за бежанците няма увеличение на потока от бежанци към България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

ппс

преди 12 години

първа бригада по границата и а припари.....огън....

11

Анонимен

преди 12 години

Много се бъркат някои.Да,закрила за българите естествено че няма,но за африканската нагла *** трябва да се осигури всичко,което поискат.Като пристигнат в страна приемник-*** стават адски претенциозни и нагли,защото знаят,че вече имат права/но не и задължения/.За това западните държави вече са се видяли в чудо от тая напаст марокански скакалци.За това и все повече хора като норвежеца Брайвик ще има.

10

анонимен

преди 12 години

сбъркали са държавата. Да бяха отишли в Германия, щяха да са по-добре :)))

fallback