Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Министерският съвет прие Отчет за 2010 г. и План за 2011 г. за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на Република България (2006–2020 г.), съобщиха от Правителствената пресслужба.

Като най-остър демографски проблем в отчета се очертава продължаващият процес на застаряване, който се изразява в непрекъснатото нарастване на средната възраст на населението.

През 1995 г. тя е била 38,9 г., през 2001 г. – 40,4 г., а през 2010 г. – 41,9 г.

В същото време средната продължителност на живота за периода 2008–2010 г. е 73,6 г. – с 0,2 г. по-висока от тази за периода 2007–2009 г., се посочва в съобщението. При мъжете тя е 70 г., а при жените – 77,2 г.

От „Преброяване 2011“ пък стана ясно още, че за 10 г. 100 души в нетрудоспособна възраст се заменят от едва 70 младежи под 15 г.

Според прогнози на Националния статистически институт към 2050 г. делът на възрастните хора в България ще нарасне до над 30%, което ще доведе до изключително тежки последици върху множество публични сфери и натиск върху публичните финанси.

Още по темата

Планът за действие за 2011 г., приет от правителството, ще допринесе за забавяне темповете на намаляване на населението и стабилизирането му в дългосрочен план и осигуряване на високо качество на човешкия капитал, включващ хората с тяхното здравословно състояние, образование, способности и умения, посочват от МС.

Стратегията включва пакет от мерки за закрила на детето, дейности, подпомагащи съвместяването на родителството с трудово-професионална реализация, подобряване на условията на труд, заплащането и качеството на заетост, осигуряване на заетост и намаляване на безработицата сред младите хора.

Предвиждало се и разработването на Национална концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора.

Сред целите, заложени в документа, е намаляването на броя на децата в специализирани институции и насърчаване на отглеждането на децата в семейна среда.

В проекта е залегнала и замяната на осем пилотни дома за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 г. с нов модел на здравно-социални услуги за деца и семейства от общността.

Правителството ще засили и обучението по превенция на различни видове рискове за живота и здравето, както и за намаляване на жертвите от пътнотранспортни произшествия сред подрастващите.

За подобряване качеството на живот пък ще се изпълняват редица проекти и програми в здравеопазването, образованието, земеделието и храните, сигурността, уточняват от МС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase