Снимка: БТА
fallback

Мистериозна смърт на рибата в река Банска в района на хасковското село Клокотница регистрираха служители на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

Сигналът за случващото се тази сутрин е подал кметът на селото Евгени Трендафилов. По думите му мъртвата риба е забелязана още в събота.

"Почти всяка година става така. Само веднъж досега бе констатирано отравяне от паткарниците в близкото село Гарваново", обясни Трендафилов.

Експерти от РИОСВ- Хасково извършиха проверка на място и установиха около 50 килограма умряла риба.

Направиха и проверка на близката птицеферма, но не откриха изтичане на отпадни води в реката.

Служителите на Екоинспекцията извършиха замервания на активна реакция pH, разтворен кислород и електропроводимост. Установено е, че тези показатели са в норма.

Предстои изследване и на останалите – неразтворени вещества, фосфати, ХПК, БПК5, азот амониев, което ще бъде готово след седмица, уточниха от РИОСВ-Хасково.   

Според експертите предполагаемите причини за умрялата риба в река Банска е маловодието на водата в реката в района на село Клокотница или замърсяване.

Проблем ще бъде обаче установяването на вероятния замърсител, тъй като сигналът, подаден от кмета на селото, е закъснял с два дни, уточниха от РИОСВ-Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Просветен

преди 12 години

Ами те от години браконерите по добричката река рибата я трепят с ток.Всичката риба не могат я събра, щото то си е река.

7

NEYZNAVAEM

преди 12 години

PAK RAI4O SE IADOSAL NA HASAN IOTROVIL RIBATA

6

преди 12 години

Еми..... ще кажат че е от жегата....... цъфнали водорасли.... абе....оправдателни причини да не се намери замърсителя.... много.... Ясно е само едно, ще се плати на правилния експерт от РИОСВ- Хасково !

fallback