Снимка: Булфото
fallback

Емануела, Габриела и Андреа са най-предпочитаните имена, които хасковските майки дават на новородените си момичета, съобщи началникът на АГ отделението към Многопрофилната болница за активно лечение в областния град д-р Стефка Христова.

Според статистиката се запазва тенденцията от няколко години насам нашенките да кръщават дъщерите си на фолкпевици. Въпреки това не липсват и традиционните български имена като Димитър, Иван, Георги, Мария, Мила и Яна.

"Българките продължават да спазват традицията да кръщават децата си на баби и дядовци, но вземат само първата буква от имената им", поясни д-р Христова.

Жените от турски произход обаче не робуват на тази традиция. За тях е важно името на детето да е модерно.

Затова първенството държат героите от турските сериали. Статистиката сочи, че 30 от всеки 100 проплакали бебета в хасковското АГО се казват Мерт, Мелиса Умут, Аслъ, Еда, Бурчин, Бату. Масово майки кръщават децата си Инджи и Ферхунде.

Най-предпочитаното име от ромските семейства си остава Исус.

От началото на годината в хасковското АГ отделение са проплакали 523 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Анонимен

преди 12 години

Преди т.н "именник" колко майки наричаха децата се Изаура :).Знам една дето го кръсти Арабела, от някакво филмче. Но върхът е Йордечка - на двете баби - Йорданка и Дечка. Но фонетично много се доближава до Юрдечка /патица/. Колко ли подигравки е отнесло детето в училище.

109

Анонимен

преди 12 години

Имена като Габриела,Андрея и Емануела същесвуват преди да се появят ''певиците'' на хоризонта.

108

Сиана

преди 12 години

Простите хора са си прости.Затова във Франция има закон-всяко деде родено в страната да има задържително първо име френко,традиционно ,а следващите му имена са по избор на родителите и във съответствие със народността или етноса.Като порасне то само избира с кое име да се представя в обществото.

fallback