Снимка: Булфото

ЧЕЗ обяви, че ще трябва да свие инвестициите си в електроразпределителната мрежа, ако токът поскъпне с до 1% от юли, както обяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„Имаме амбициозна инвестиционна програма за 2011 г., но ако повишението на цената на електроенергията е само с до 1% ще трябва да я преразгледаме и няма да можем да осъществим плановете си“, заяви днес регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал.

По думите му компанията се нуждае от 152 млн. лева инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България, или двойно спрямо одобрените от ДКЕВР инвестиционни разходи за 2010 г.

Още по темата

Поисканото от ЧЕЗ увеличение на цената е средно с 13,12 на сто.

Петър Докладал бе категоричен, че предложението на ЧЕЗ е направено въз основа на реалната цена на тока.

Само средногодишната инфлация по данни на НСИ за 2010 г. е 4,5%, изтъкна регионалният мениджър. Той обяви, че около 30 млн. лв. или увеличение на цената на тока с между 2 и 3 на сто ще е необходимо за присъединяване на централите от с възобновяеми енергийни източници.

От дружеството планират да подменят и кабели, защото повечето от тях са на възраст над 30 години, колкото е експлоатационният им срок. Планират се и инвестиции в монтиране на нови трансформатори и подмяна на електромери, както и присъединяване на обекти, изградени от ЧЕЗ и изкупуване на съоръжения.

„Ако не се правят поетапно инвестиции в мрежата, то тя може изведнъж да рухне и да се
наложи да се инвестират наведнъж много по-вече средства, което да предизвика скок на цената на тока“, коментираха от дружеството пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase