Снимка: Булфото
fallback

Исторически гаф са допуснали авторите на учебника за четвъртокласници по предмета „Човекът и обществото”.

В темата, посветена на Освобождението на България, те са изброили градовете Батак, Панагюрище, Копривщица и Клисура като населени места, които най-активно участват в Априлското въстание през 1876 година, а за Брацигово е написано, че въстанието е потушено след пристигане на турската войска.

"Крайно възмутени сме от тези твърдения, при положение, че градът ни е участвал с над 1300 въстаници и конница от 80 коня”, заяви пред Dnes.bg шефката на местния парламент Денка Николова.

По думите й именно Брацигово е център на тържествата по повод Априлското въстание, а учебникът за 4 клас пренебрегва тези факти. По тази причина Общинският съвет е изпратил протестна декларация до образователния министър Серегей Игнатов и директора на Историческия музей Божидар Димитров.

"Настояваме историческият гаф да бъде поправен от авторите на учебника”, пише в протестната декларация.

"Запознати сме с проблема, ние също сме взели мерки и сме уведомили министерството”, казаха от Регионалния инспекторат по образование в Пазарджик.

Гафът е открит от внучката на бившия кмет на Брацигово Илия Калинов, която попитала дядо си защо Брацигово празнува Априлското въстание всяка година, а в учебника не се споменава като център на боевете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 13 години

Тъй и тъй е подхваната темата за бг-историята... Като се съпостави всичко, което имаме като даказателствен материал, излиза, че Г. С. Раковски е бил прав. Той твърди, че ние сме коренното население на тия земи и не сме ни тюрки, ни татари ни славяни. Същото твърди и акад. Державин. И Лихачов.И много други. Доказателства бол. А за това, че българите били тюрки и заварили на Балканите "славянско море" доказателства няма. Какви са тия "историци", дето пишат учебници и поколения наред заблуждават???

85

някой

преди 13 години

До: другия "някой" (номер 72)Не те знам кой си, но няма да е зле да попрочетеш малко какво пише "Моргата".Не може да се нарече "османско присъствие" и това е грешка.Вече не се използва този термин, а "османско владичество", в смисъл на власт, господство, управление.А темата за робството е направо смешна. думата робство или иго се използва в преносен, а не в буквален смисъл и като такава, е исторически невярна.А на кого сме роби сега, след като говорим за износ на секс робини от България?

84

някой

преди 13 години

"Както Перущица, така и село Брацигово4, находяще се недалеч от Перущица, беше един от главните пунктове на движението в 1876 г. Това село се впадаше в околията на Бенковски, който сам лично го посети няколко пъти във време на пропагандата, гдето намерил добър прием от страна на брациговските патриоти и сполучил да устрои комитет, състоящ от мнозина юнаци. "От "Записките" на Захарий Стоянов.

fallback