Снимка: Булфото

Първото дело за проповядване на джихад бе отложено в Хасково. Пред съда застана 52-годишният Кадир Кадир. Той е обвинен в разпространението на учението на забранената и в Турция секта „Хакикат вакфъ”. От него са иззети 49 книги на сектата.

9 свидетели се явиха на процеса в петък. Защитата настоя за довеждането на още един.

Причина за отлагането стана неявяването по уважителни причини на вещото лице, извършило превода на задържаната литература.

Прокуратурата и защитата на обвиняемия настояха Кадир Кадир и свидетелите да бъдат разпитани в присъствието на вещото лице – професора по арабистика Ибрахим Ялъмов.

Според обвинението задържаните книги призовават за въоръжена борба срещу всички, които са извън това религиозно учение, дори и да са мюсюлмани. Последователите на "Хекикат вакфъ" не позволяват лечение на болен, кръвопреливане, а жените не могат да участват в никакви сфери на социалния живот.

Дейността на Кадир Кадир е била разследвана от ДАНС през 2009 година по сигнал на тогавашния районен мюфтия на Хасково Фаик Хаджимурад.

Той сезира Главното мюфтийство, че в една от хасковските джамии веднага след петъчната молитва Кадир събирал около себе си десетина души и проповядвал учението на сектата.

Пред журналисти Кадир бе категоричен, че не е извършвал непозволена от закона дейност. Той обясни, че взел книгите от пазари в Турция, където придружавал на лечение онкоболната си съпруга. Чрез книгите търсел утеха за здравословните проблеми на жена си.

Адвокатите на Кадир Кадир настояха поне заглавията на книгите да бъдат преведени на български и съдържанието на книгите да бъде анализирано от теолог. От прокуратурата контрираха, че това вече е направено от вещото лице.

Съдът отложи днешното заседание точно заради неявяването на вещото лице и настояването на страните то да изслуша показанията на обвиняемия и свидетелите. Следващото заседание на съда е на 3 юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase