Снимка: Булфото
fallback

Бунт и блокиране на пътя до населеното място готвят жителите на варненското село Каменар.

Причината е бъдещото преместване на ромите от варненския квартал „Максуда” в Каменар. Жителите на селото са категорично против проекта, който има за цел да засели стотици роми при тях.

Още през януари недоволните организираха митинг и събраха подписи с искането намеренията на Общината да не бъдат осъществени.

Протестното им писмо вече е при председателя на Общинския съвет. В него хората от Каменар твърдят, че ако желанието им не бъде изпълнено, ще спрат движението по пътя до Варна с жива верига.

Досега парафи в подписката са поставили 825-има души, сред които има и много роми от селото.

Подкрепа към местните жители са заявили и хора от вилната зона в района и от съседното село Куманово.

"Ако до два месеца решението да съжителстваме с ромите от „Максуда” не бъде спряно, няма да се поколебаем и ще предприемем крайни мерки”, твърдят каменарци.

И припомнят, че с блокирането на пътя ще бъде спрян и достъпът до варненското сметище, което се намира наблизо.

До ескалирането на напрежението в Каменар се стигна, след като община Варна обяви, че започва да подготвя европроект, който ще позволи на роми от селото, но и от "сърцето" на града, сами да си изградят къщи.

За целта в Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти за 2011 г. са отредени общо 35 парцела, които са с площ средно по около 500 кв. м.

Предвижа се с финансовата помощ на ЕС ромски фамилии от Каменар и "Максуда" да се сдобият там със собствен дом.

Според изричното изискване на Европейската комисия обаче те трябва сами да изградят нискоетажните къщички с дворче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

Владимир

преди 9 години

Аааа ясно проекта е само за ромски семейства. Това не е ли дискриминация? За български семейства кой ще даде пари за строеж на жилище и парцел със земя? А тия които нямаме собствено жилище ще плащаме квартири заеми на банките, само защото сме българи. Еее такова нещо не съм виждал едва ли има страна по света където основният етнически елемент е дискриминиран, смачкван и унижаван за сметка на едно малцинство.Този проект трябваше да е наочен към нуждаещи се без да се гледа теехният етнос.!!!

131

venstel

преди 13 години

Лелеее,с какви привилегии се ползват нашите роми,чак ще имат помощ за да се сдобият със собствен дом.А аз ще си плащам кредита сама цял живот. Че на всичкото отгоре и Каменарци ще протестират,не ги биле искали.Ами тогава варианта е да им да дадат на ромите по някое хубаво местенце край морето.Тогава може би Каменарци ,ще протестират ,защо на едни има а на другите не.... До някъде ги разбирам,но все пак кой от тях с какво е полезен на обществото?Да си отговорят ,и тогава да имат притенции.

130

????

преди 13 години

Защо ги изолирате хората чак в с.Каменар,няма ли Варненски квартали?

fallback