РИОКОЗ-Пловдив внесе предложение към Районния инспекторат по образование грипната ваканция на учениците да бъде удължена в цялата област.

Децата излязоха в принудителна почивка за една седмица, сега срокът ще бъде удължен от 1 до 4 февруари, съобщи доктор Ели Кунчева от РИОКОЗ.

Тя поясни, че след като са били събрани данни от лекарските практики в областта, е установено, че през изминалите седем дни са регистрирани 600 болни от грип и остри респираторни заболявания.

Най-много заболели са във възрастовата група от 5 до 14 години.

"Пловдив е в грипна епидемия заради покачващото се ниво на заболеваемост. Окончателното решение дали грипната ваканция ще бъде удължена се очаква от Министерството на образованието“, каза от своя страна началникът на РИО Павлинка Кацарова.

В Пазарджик детските градини вече приемат деца от днес. Учебният процес беше прекъснат за седмица заради голям брой болни малчугани.

В училищата в област Пазарджик от 1 февруари също възстановяват учебния процес.

От РИО в областния град съобщиха, че към момента заболеваемостта е спаднала.

Началникът на РИО Йордан Чалъков обясни, че ако в някои учебни заведения продължават да отсъстват повече от 30% от децата, директорите трябва да подадат официален доклад с искане ваканцията им да бъде удължена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase