Снимка: Булфото
fallback

Ден след официалното подписване в Япония на Меморандум между Тошиба и Българския енергиен холдинг  за по-задълбочено сътрудничество в областта на енергетиката и енергийната ефективност, пътят за изграждане на  слънчева електроцентрала край Ямбол е отворен.

Намеренията на японската компания са до средата на 2012 година на площ от около 300 дка да се изградят мощности от 50 000 киловата, а за 5 години капацитетът на електроцентралата да бъде увеличен постепенно до 250 хиляди киловата.

Мощността на съоръжението ще бъде достатъчна за захранването на 2000 домакинства с електричество, а инвестицията се очаква да бъде за 4 млрд. йени (37,6 млн. евро).

Освен производството на електроенергия в Ямбол вече пресмятат и другите ползи от японската инвестиция.

Пряката полза за града ще бъде работа за местния строителен бизнес, разкриването на работни места в строителството, а по-късно в поддръжката и охраната на обекта.

Освен това се очаква от новата централа в общинския бюджет да влизат сериозни суми от данъци и такси.

Oще по темата

В Ямбол вече три години работи японското предприятие за автомобилни ел.инсталации "Язаки", в което са ангажирани над 2 500 души.

В града след добрата новина за новата инвестиция вече се говори, макар и на шега, че избора е направен заради началната буква на партньорите по проекта - Япония и Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 13 години

to bez tova selata tam pusteat zemite sasho *** se samonanasiat v izostavenite kashi neka da praviat solarni zentrali

17

Анонимен

преди 13 години

sled 10 godini nyama akt 16 bez solarni baterii na pokriva vi

16

не мислят

преди 13 години

Сега малко ли е скъпа енергията - от перките ще стане още по скъпа - що за малоумие на някои драскачи - съгласни да плащат скъпо и прескъпо за енергията - защо не се замислят колко хора има които не могат да си позволят отопление, не могат да си плащат лекарствата - не им стигат парите за храна - ако има толкова паралии и се чудят къде да си дянат парите има много нуждаещи се - направете нещо добро

fallback