"Тошиба корпорейшън" потвърди, че ще започне изграждането на 10-мегаватов соларен парк в България, който се очаква да влезе в експлоатация през 2011 г. Това стана ясно по време на срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с Норио Сасаки, президент и изпълнителен директор на японската корпорация в рамките на посещението на българската правителствена делегация в Япония, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Соларната централа, която ще се намира край Ямбол, ще струва около 4 млрд. йени (37,6 млн. евро) и ще захранва с електроенергия около 2000 домакинства.

Въпреки първоначалните планове за привличане на други съинвеститори от "Тошиба" сега обявиха, че планират да осъществят инвестицията самостоятелно. Компанията обмисля реализиране и на други подобни проекти в България, както и придобиването на местни фирми с опит в построяването на такива съоръжения.

В петък японският бизнес вестник Nikkei съобщи, че "Тошиба" планира съвместно с други японски компании инвестиция в соларен парк в Ямбол на цена над 100 млрд. йени (1,2 млрд. долара). Информация за подобни планове се появи още миналата година, като цитираната тогава от Ройтерс инвестиция съвпада с оповестената днес - около 4 млрд. йени.

Министър Трайков и Норио Сасаки са обсъдили и възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и участието на „Тошиба“ в проекти за повишаване на ефективността при преноса и разпределението на електрическа енергия посредством внедряването на т.нар „умни мрежи” в България.

С висшия мениджмънт на "Тошиба", която е акционер в американската "Уестингхаус", Трайчо Трайков разговаря за най-новите технологични разработки на компанията и свързаните с нея дружества в областта на ядрената енергетика и производството на ядрени турбини, както и възможностите за изграждане на нови модерни ТЕЦ в България.

В присъствието на министър Трайков "Тошиба корпорейшън" и "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество за енергийно развитие, който предвижда съвместна реализация на проекти в сферата на енергетиката и енергийната ефективност.

Предвижда се "Тошиба" да подпомогне българската страна при провеждането на предпроектни проучвания на ключова инфраструктура.

„Двустранните проекти в областта на фотоволтаичната енергия и възобновяемите енергийни източници да станат добър пример за това още японски инвеститори да вложат парите си в България”. Tова заяви премиерът на Япония Наото Кан по време на съвместните изявления с българския министър-председател, който е на работно посещение в Токио.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase