Снимка: Булфото
fallback

Със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов националният исторически музей в София ще придобие уникалните танкове „Панцер 4 – Майбах“, изровени преди две години от българо-турската граница.

Заедно с тях като музейни експонати се предоставят и артилерийските установки от бившата отбранителна линия с южната ни съседка Турция.

Изравянето на военната техника започна, след като бяха задържани двама германци и един български военослужещ при опит да откраднат втори танк от бившата отбранителна линия с Турция.

Според оценките на специалисти отмъкнатият „Панцер 4“ е на стойност 1 милион евро.

Експонатите в момента се съхраняват в Ямбол, където вероятно и ще останат като част от бъдещия първи в страната музей на бойната слава.

Oще по темата

Община Ямбол има договорка с Националния военноисторически музей уникалните оръжейни системи да останат в града.

Предвижда се на площ от 5 дка на територията на бившите Пионерни казарми в Ямбол да бъдат разположени 9 майбаха, една самоходна артилерийска установка, щурмови оръдия, бронирана машина от Първата световна война и купол от танк Т-34.

Идеята е в музея на бойната слава да бъдат показани още макет или монумент на уникалния цепелин Л 59, с полета му до Хартум, уникалната за страната медицинска сбирка, възстановка на граничната полоса и интерактивна зала за мултимедийни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

123

преди 13 години

A KAKAV NI E 6ANSA DA SPE4ELIM VOYNA S NQKOQ OT KOM6IITE ????????? MISLQ 4E 6ANSA NI E NULEV

43

коко

преди 13 години

Това на снимката е Щурмово оръдие

42

do 43

преди 13 години

В грешка си -танк си е.

fallback