Снимка: Булфото

Забранява се ловът на всички видове дивеч в Шуменско, съобщиха от Областната администрация.

Във връзка с констатирано огнище на шап в село Кости, област Бургас, със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба от 10 януари 2011 г. се забранява ловът на всички видове дивеч на територията на областите Бургас, Варна, Ямбол, Хасково, Кърджали, Сливен и Шумен.

В Монтана въвеждат ограничения на търговията с животни заради повишените случаи на шап в страната.

Ветеринарните лекари заедно с полицейски служители ще проверяват животните откъде и закъде пътуват. Така ще се пресекат спекулативните намерения на търговците.

Ветеринарните специалисти ще оказват контрол върху пазарите, като забранят продажбата на животни до нормализиране на ситуацията.

Още по темата

Извършени са проверки в складове на едро, месопреработвателните предприятия и търговските вериги, които продават месо, внесено от страни членки на ЕС.

Служителите на Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) – Благоевград, от утре започват проверки на животните в цялата област заради повишените случаи на шап в страната.

Ще бъдат проверени всички животни по фермите, стопанствата и всички селища, където има добитък. Към момента в Благоевградско няма регистрирани случаи на шап по животните.

Над 500 домашни животни в село Кости ще бъдат умъртвени заради открития шап, съобщи в Бургас кметът на община Царево Петко Арнаудов. Умъртвяването с инжекции започна тази сутрин, добави той.

Арнаудов добави, че в селото има напрежение и съпротива от местните хора. Карантинният период е осем месеца, хората се изхранват изцяло от стопанствата си, посочи кметът.

В село Кости има 250 овце и кози, 80 свине и 200 крави и биволи. В края на миналата седмица, когато ловци застреляха заразено с шап диво прасе, са взети над 1600 проби от животни в Кости и региона. Общо 37 проби дадоха положителен резултат за шап, заяви Арнаудов.

След като бъдат избити животните в Кости, труповете ще бъдат погребани в три депа в гората край селото. След като бъде умъртвено и последното животно, цялото село ще бъде подложено на дезинфекция.

Проби за болестта шап от домашни животни днес се взимат и в селата Резово, Фазаново, Бродилово и близките градове Ахтопол и Царево. Арнаудов посочи, че голям риск да бъдат заразени има за животните в село Резово. Тази сутрин жителите на селото са съобщили в кметството в Царево, че 20 бивола са влезли на българска територия от Турция.

От 14,00 часа днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще свика в МЗХ кризисен щаб с бизнеса за шапа. След срещата министърът ще направи изявление за медиите, съобщиха от МЗХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase