Спешни мерки срещу разпространението на шап бяха набелязани в областните комисии в Хасково, Бургас и Ямбол заради регистриран в сряда случай на болестта у нас.

Заболяването беше установено за първи път от 45 години насам в диво прасе, застреляно край границата с Турция, близо до село Кости. Ще бъде засилен и контролът от страна на Граничната полиция върху вноса на месо в страната.

Започва възстановяването на 18-километровата мрежа по границата ни с Турция, защото на места тя е скъсана. На граничния пункт Лесово вече се извършва дезинфекция на всички преминаващи автомобили. В трите рискови области се забранява пашата на животни на по-малко от 500 метра от турската граница.

Освен това се затварят и пазарите за продажба на животни и се забранява движението им. 7 ветеринарни екипа започват масови прегледи на домашни и на диви животни. За ограничаване разпространението на болестта в Бургаска област е въведена пълна забрана на лова. При откриването на вирус на шап всички животни в района на заразата ще бъдат умъртвени.

Заместник-шефът на НВМС заяви по БНТ, че се взимат резултати от рискови ферми, които веднага се обработват в лаборатории в София.

Ветеринарите смятат, че съществува опасност заразата да се пренесе и във вътрешността на страната, защото ако някой подплаши дивите прасета, те могат да изминат и 60 км за едно денонощие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase