Над 500 животни са унищожени в село Кости, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с аграрния бизнес, заради шапа по животните, открит в бургаското село Кости.

От 1600 взети проби от домашните животни в засегнатите региони, положителни в село Кости са пробите при 12 кози, 14 овце, 8 свине и една крава.

Това налага унищожаването на всички животни. Хубавото е, че няма други населени места, където да има шап по животните, заяви министър Найденов. При нито едно от животните с потвърдена лабораторна диагноза няма клиника, допълни още той.

„Обръщам се към стопаните – това е тежък акт срещу тях. Да вземеш на селянина животното и да го убиеш, е тежко, но това е единственият начин да бъде пресечно разпространяването на заразата”, каза Найденов.

Стопаните на умъртвените животни в село Кости ще бъдат обезщетени изцяло. Според министър Найденов, България ще поиска обезщетения не само за собствениците на животни, но и за преработвателите на месо и мляко от регионите с наложената забрана за движение на стоки и животни.

Това са 64 предприятия, преработващи мляко и около 92, преработващи месо.

Ако една крава струва 1000 лева и носи по 300 лева доход, ние ще компенсираме стопаните и за три месеца карантина, тоест ще им дадем 1900 лева, заяви Найденов. Той допълни, че ще бъдат поети всички разходи по ликвидирането на заболяването.

До 60 на сто от направените разходи за борба с такива заболявания като шапа се възстановяват от ЕК, посочи още Найденов.

Още по темата

Последната епидемия от шап в ЕС е била през 2001 г. във Великобритания, където е имало над 2000 огнища, унищожени са всички животни на острова и това е струвало над 10 млрд. британски паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase