Снимка: Булфото
fallback

37 от над 1600 взети проби от домашни животни в село Кости са положителни за болестта шап към момента, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.

Положителните проби са от овце, кози, говеда и свине, отглеждани в селото, в чието землище преди дни бе отстреляно дивото прасе с шап.

За да се спре разпространението на заразата, ще бъдат умъртвени  всички животни в селото. Става въпрос за приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине.

Oще по темата

Животните са под карантина, а умъртвяването им ще започне възможно най-скоро чрез инжектиране на специален препарат.

Труповете ще бъдат загробвани на специално определено място, тъй като не е препоръчително превозването им до екарисажите във Варна и Шумен.

Комисия ще определи стойността на животните, на чиято база ще бъдат обезщетявани собствениците, уточняват от НВМС.

До момента няма положителни проби от други населени места.

Продължават да се взимат кръвни проби от животните в пограничните общини Царево, Малко Търново и Средец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Жалко за хората

преди 13 години

Защо бетонна стена. Достатъчно е добре направена ограда с бодлива тел и никакво животно няма да припари в България. Питайте Желю и СДС-арите, защо наредиха да се махат граничните заграждения. Патим си от пишман политици. Вярно е, че *** природозащитници ще ревнат, че животните трябва да имат свободно движение. Ами бръкнете в джоба на природозащитниците, да платят стойноста на убитите животни и те ще млъкнат. Грознао е тази политическа поръчка. Някой иска да печели.

27

BG

преди 13 години

koi ti govori na tebe za bednite horica ? tuk stava duma kakvo pravi PRAVITELSTVOTO za nas i za horata v BG to problemite hodyat po bednite ne po bankerite

26

BG

преди 13 години

i tezi sa zeli izpit kak mtnicharite s 2.9 vse sa kak Ceco mozaci

fallback