Снимка: Булфото
fallback

Тревожна е обстановката със заболелите от хепатит А в Стара Загора и Хасково.

От Министерството на здравеопазването отчетоха повишаване на регистрираните случаи, но уточниха, че болестта е с дълъг инкубационен период и това не налага да се предприемат специфични противоепидемични мерки.

В двата региона не се предвиждат мерки като затваряне на училища, детски градини или спиране на планов прием в болниците.

219 души са заразени с хепатит А към момента в Стара Загора. Според статистиката на РИОКОЗ от 1992 г. не е имало такава висока заболеваемост от вирусен  хепатит А в региона и в страната.

Само днес 17 нови пациенти с тази диагноза са настанени в инфекциозното отделение на болницата "Проф.д-р Стоян Киркович", каза началникът на отделението д-р Валерия Филипова пред БТА.

Oще по темата

Директорът на болницата д-р Николай Колев коментира, че болните са от всички социални прослойки.

Сред тях има директор на банка, германски специалист в комплекса "Марица-изток", лекари и инженери.

Шест терапевтични отделения в болницата са затворени, за да бъдат настанени в тях заразени от хепатит.

"Ако тази ситуация продължи да се развива, ще бъда принуден да затворя и хирургични отделения", добави Колев.

Инспектори на РИОКОЗ от днес проверяват учебните заведения в областта за спазване на хигиената и вземат за изследване проби от питейната вода.

Проверки започват и в комплекса "Марица- изток". Според статистиката на РИОКОЗ 12 % от всички заразени работят в рудниците и електроцентралите в комплекса.

73% от всички заразени с хепатит А са мъже на възраст от 20 до 40 години.

Расте и броят на регистрираните случаи в Хасково. Нови 12 болни от хепатит А са приети в МБАЛ Хасково днес.

В момента в болницата от хепатит А се лекуват 102-ма души, съобщи старшата сестра Дарина Димова.

Част от болните са настанени и в две отделения извън инфекциозното, а днес са разкрити  допълнително 10 легла. По думите на Димова лечебното заведение има резерви да настани още пациенти.

От РИОСВ са изпратили предписания за дезинфекция до всички училища и до заведенията за обществено хранене в областта.

От здравното министерство съобщават, че са изпратени предписания за работа на общопрактикуващите лекари и в заведенията за обществено хранене. При нужда министерството има готовност да изпрати на място инфекционисти.

Заболеваемостта има цикличност на проявите си, като традиционно се повишава през 5-8 години. Пикът е в късната есен и през зимата, добавят от министерството на здравеопазването.

Хепатити А, познат като "болестта на мръсните ръце" се предава по фекално-орален път. Болестта започва като грип – с висока температура, втрисане, отпадналост и мускулни болки.

Най- често в началото се наблюдават смущения в храносмилателната система – тежест или болезненост “под лъжичката” и дясното подребрие, обща отпадналост, липса на апетит, гадене и повръщане, диария или запек. След няколко дни към тези оплаквания се добавят пожълтяването на очните лигавици и кожата, потъмняване на урината и избледняване на изпражненията.

Заболяването може да протече и без поява на жълтеница. Добрата лична и обществена хигиена е най надеждният начин за предпазване от болестта.

При всяко неразположение потърсете медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

horus

преди 13 години

Едно мога да кажа - като виждам т.нар Хигиенна Култура на българина аз специално въобще съм изненадан че досега не е имало подобна епидемия. Положението е отчайващо. За Бай *** да си измиеш ръцете преди да докоснеш храна е толкова екстравагантно както да отидеш на някой баровски ресторант. И най - лошото, подобно поведения нямат само *** или слабо образованите - виждал съм подобни изпълнения и от лекари, и от професори !!!

30

Анонимен

преди 13 години

Какво точно трябва да се случи ,за да се обяви епидемия?! Да пламне страната ли? След като похарчиха парите, недай си боже ...........

29

Нов

преди 13 години

Епидемия няма да се обяви,докато не започнат и *** да боледуват.Хора, невиждате ли, че това правителство води политика на унищожение на българите! Пример-починалала Гери/мир на прахаи и смърт на този негодник доктора/Погледнето и по новините - само оплакват ***.Великолепната 6-също просесе пари за тях.А отново *** си остави децата.Питам се като псуваме комунистите по леко ли ни става?Как се чувствате БЪЛГАРИ под *** управление и оберджийство?

fallback