Снимка: Булфото

Тревожна е обстановката със заболелите от хепатит А в Стара Загора и Хасково.

От Министерството на здравеопазването отчетоха повишаване на регистрираните случаи, но уточниха, че болестта е с дълъг инкубационен период и това не налага да се предприемат специфични противоепидемични мерки.

В двата региона не се предвиждат мерки като затваряне на училища, детски градини или спиране на планов прием в болниците.

219 души са заразени с хепатит А към момента в Стара Загора. Според статистиката на РИОКОЗ от 1992 г. не е имало такава висока заболеваемост от вирусен  хепатит А в региона и в страната.

Само днес 17 нови пациенти с тази диагноза са настанени в инфекциозното отделение на болницата "Проф.д-р Стоян Киркович", каза началникът на отделението д-р Валерия Филипова пред БТА.

Още по темата

Директорът на болницата д-р Николай Колев коментира, че болните са от всички социални прослойки.

Сред тях има директор на банка, германски специалист в комплекса "Марица-изток", лекари и инженери.

Шест терапевтични отделения в болницата са затворени, за да бъдат настанени в тях заразени от хепатит.

"Ако тази ситуация продължи да се развива, ще бъда принуден да затворя и хирургични отделения", добави Колев.

Инспектори на РИОКОЗ от днес проверяват учебните заведения в областта за спазване на хигиената и вземат за изследване проби от питейната вода.

Проверки започват и в комплекса "Марица- изток". Според статистиката на РИОКОЗ 12 % от всички заразени работят в рудниците и електроцентралите в комплекса.

73% от всички заразени с хепатит А са мъже на възраст от 20 до 40 години.

Расте и броят на регистрираните случаи в Хасково. Нови 12 болни от хепатит А са приети в МБАЛ Хасково днес.

В момента в болницата от хепатит А се лекуват 102-ма души, съобщи старшата сестра Дарина Димова.

Част от болните са настанени и в две отделения извън инфекциозното, а днес са разкрити  допълнително 10 легла. По думите на Димова лечебното заведение има резерви да настани още пациенти.

От РИОСВ са изпратили предписания за дезинфекция до всички училища и до заведенията за обществено хранене в областта.

От здравното министерство съобщават, че са изпратени предписания за работа на общопрактикуващите лекари и в заведенията за обществено хранене. При нужда министерството има готовност да изпрати на място инфекционисти.

Заболеваемостта има цикличност на проявите си, като традиционно се повишава през 5-8 години. Пикът е в късната есен и през зимата, добавят от министерството на здравеопазването.

Хепатити А, познат като "болестта на мръсните ръце" се предава по фекално-орален път. Болестта започва като грип – с висока температура, втрисане, отпадналост и мускулни болки.

Най- често в началото се наблюдават смущения в храносмилателната система – тежест или болезненост “под лъжичката” и дясното подребрие, обща отпадналост, липса на апетит, гадене и повръщане, диария или запек. След няколко дни към тези оплаквания се добавят пожълтяването на очните лигавици и кожата, потъмняване на урината и избледняване на изпражненията.

Заболяването може да протече и без поява на жълтеница. Добрата лична и обществена хигиена е най надеждният начин за предпазване от болестта.

При всяко неразположение потърсете медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase