Парното отопление в Шумен е гарантирано до 5 януари, след като новият инвеститор в шуменската Топлофикация - фирма "Титан пауър", днес преведе 300 000 лв. на “Булгаргаз” за доставките на гориво, съобщи кметът на Шумен Красимир Костов.

Инвеститорът на свой риск е започнал да обслужва задълженията на Топлофикация към „Булгаргаз”, въпреки че още не е влязъл в управлението на топлофикационното дружество.

На последната сесия на 23 декември общинските съветници от ГЕРБ гласуваха против нов директорски борд на Топлофикация-Шумен и така попречиха на инвеститора да поеме управлението и да започне  да изпълнява задълженията си по изплащане на дълга към
Булгаргаз, каза Костов.

След превеждането на част от задълженията към Булгаргаз подаването на гориво в Шумен трябва да бъде възстановено в пълен  обем, заяви кметът.

Тази сутрин в Топлофикация постъпваха около 1000 кубика гориво в час при необходими около 1700 кубика за нормално отопление на абонатите.

Още по темата

Топлофикация-Шумен, която до лятото беше държавна собственост, дължи около 15 млн. лв. на Булгаргаз за стари периоди.

През юли топлофикационното дружество беше прехвърлено в  собственост на община Шумен, за да се реализира проект за когеренация, който ще даде възможност за поевтиняване на парното  в града.

Инвеститорът трябва да поеме и задълженията на Топлофикация, след като влезе в управлението на дружеството.   
 
   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase