Снимка: БГНЕС
fallback

Откриването на зимния сезон в Пампорово започна с обилен снеговалеж и снежна виелица.

Хора днес имаше, но повечето от тях бяха дошли на еднодневна екскурзия, без намерение да оставят с преспиване.
Хотелиерите се виждат в чудо, защото за следващата седмица почти нямат направени резервации.

"За Коледа и Нова година очакваме туристи предимно от Англия, Ирландия, Гърция и Турция, но за следващите 6-7 дни нямаме заявени нощувки”, съобщи пред Dnes.bg един от хотелиерите в Пампорово. Той добави, че единствената група, която очакват се състои от 20 корейци.

"Като цяло сезонът в Пампорово е гола вода”, твърди хотелиерът. Според него съботният наплив на хора в курорта се дължи на безплатните лифтове от днес.

В Пампорово рядко се чува някой да говори на български. Според българите, голяма част от родните туристи са отблъснати заради още по-голямата застроена площ от хотели и сравнително високите цени.

За сравнение един горещ шоколад в курорта струва 8 лева, а една средно голяма пица стига към 25 лева.

Запознати твърдят, че в ресторантите се държат по 3 менюта - за бедни българи, за богати българи и за чужденци. Често обаче като се види българин, се смята, че той е богат, щом си е позволил да посети Пампорово.

Според туроператори, туристите в Пампорово и Чепеларе тази година ще бъдат два пъти по-малко в сравнение с предходни години.

Справка на икономическото министурство обаче показва друго.

"Между 3% и 20% ръст на туристи в зимните курорти очакваме тази година", заяви в Пампорово заместник-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов.

"Системата за изкуствен сняг е една от най-добрите, а подобренията, които се направиха на ски пистите също ще привлекат туристи”, смята шефката на "Пампорово” АД Цветелина Бориславова.

Същевременно с близо 20 процента са намалени цените на нощувките. Нощувка в двойна стая струва около 70-80 лева, апартаментите и ВИП-стаите с екстри са на цени между 120-140 лева. В цените обаче не влиза закуската.

В Пампорово все още може да се намерят и празнични пакети. Две нощувки с вечери, плюс празничната вечеря за Нова година върви по 600-800 лева, в зависимост от категорията на хотела.

В заведенията в Чепеларе са подготвили празнично меню с родопски ястия - пататник, родопски клин и чеверме.

Ползване на ски гардероб за един ден излиза 50 лева. Времето не е подходящо за походи в планината поради гъстата мъгла и обилния снеговалеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

243

Анонимен

преди 13 години

Аз съм много *** бе... леле колко съм ***, ама как съм се минал! Ливиньо италия 4 дни 2ма в стая с всички екстри, на 2 метра от писатта, в алпите, с манджата и всичко включено 340 евро.... или 170 на човек..... ХОДЕТЕ В ПАМПОРОВО И АЗ ВЕЧЕ САМО ТАМ ЩЕ ХОДЯ! *** гнусни, с тая ценова политика още по убаФ ш ви е сезона....

242

someone

преди 13 години

Не ! Цените са , като там!!

241

Анонимен

преди 13 години

Един път ходих на Банско и ми стига за цял живот. Предпочитам пампорово от калта и мръсотията на Банско. Поне си насред планината и в боровата гора.

fallback