Снимка: Dnes.bg

Няма нерегламентирано строителство край язовир Камчия, установи първият оглед на контролните органи на РИОСВ, РДНСК и Басейнова дирекция.

Екипите обаче се натъкнаха на отпадъци, които създават риск за замърсяване на язовира.

При огледа на деретата от село Манолич проверяващите констатираха битови отпадъци, за които издадоха предписания за почистването им.

Язовир "Камчия" осигурява питейно водоснабдяване на 73 населени места от Бургаска, Варненска и Сливенска област.

Към момента нито в Басейнова дирекция, нито пък в РДНСК, са постъпвали сигнали за незаконно строителство или пък за нерегламентирани зауствания.

“Няма строителство, но по време на проверката е възможно някъде да констатираме нещо, за което не сме получили сигнал, но няма строителство в заливаемата ивица на самите язовири”, заяви инж. Цано Цанов, началник-сектор към Басейнова дирекция – Бургас.

Инспекторите са категорични, че в случай на установяване на каквито и да е нарушения ще бъдат взети своевременно необходимите мерки.

Към момента служителите на регионалната дирекция за строителен контрол са проверили яз. "Жребчево". При проверката също не са открити отклонения.

Около язовира са изградени две законни почивни станции с поставяеми бунгала. Едната е на ВиК, а другата почивна станция – на детски лагер.

Предстои проверка на язовир "Копринка", на езерото Мандра и язовир "Ахелой".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase