Снимка: БГНЕС
fallback

Като крачка към тоталитаризма определи пловдивският депутат Захари Георгиев предложението на ГЕРБ за назначаване на районните кметове и намаляването на броя на общинските съветници.

Тези промени бяха предложени в новия изборен кодекс от управляващото мнозинство.

"Да премахнеш изборността на районен кмет е приспивна песен за наивници, които не познават обществения живот", заяви Георгиев. 

"Вместо да дадат делегирани бюджети на районите и да им отпуснат повече финанси и правомощия, те съвсем ги отрязват", възмути се той.

По думите му назначаването на районни кметове от ОбС ще се използва, за да се сложат там удобни и послушни хора и да се правят предизборни съглашения, при които районните кметове стават разменна монета срещу бъдеща подкрепа на управляващите от безпринципни коалиции.

По този начин половината от населените места в Пловдивска област няма да избират кмет.

"С намаляването на броя общински съветници пък се ограничава влизането на малки партии и се намалява броят на представителите на населението в местната власт. Внесеният кодекс е на управляващото мнозинство, а не на консенсусната позиция“, каза от своя страна и Петър Мутафчиев.

По думите му кодексът е „сбирщайн от дребни сметчици” как се печелят президентски и местни избори.

Ограничаването на избора на кмет с поставянето на лимит от минимум 500 човека за населено място елиминира от участие в избори половината от населените места в Пловдивска област, обяви Мутафчиев.

След въвеждането на тази граница от вота в община Калояново от 14 населени места отпадат 9, в Карлово от 24 – 10, в Садово отпадат 3, в Брезово – 10, в Асеновград от 16 отпадат 7, в Хисар от 12 отпадат 6 селища, изброи Мутафчиев.

Oще по темата

Депутатът предупреди още, че експерименталното въвеждане на електронното гласуване е широка врата към хаоса, който може да настане на изборите.

Според Милена Христова от РОМА електронното гласуване улеснява купуването на гласове, а въвеждането на парола създава  възможност електронният вот да бъде променен и купен или продаден няколко пъти.

В това тя вижда стремеж на управляващите към служебна победа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 13 години

БСП трябва да напомнят за себе си. те друго, освен едно голямо кафяво...., не могат да родят.

59

tyo

преди 13 години

Ами то и сега е така. При нас ДПС си печели по презумпция. Кадърен, некадърен печели си. Все едно е назначен. Същото е, така че промяната няма да е съществена. По-добре да е представител на управляващата партия, за да може да се случва нещо в населеното място

58

Х

преди 13 години

"БСП: Новият изборен кодекс е на крачка от тоталитаризма"Горките! Още не са разбрали, че вече сме там!

fallback