Като крачка към тоталитаризма определи пловдивският депутат Захари Георгиев предложението на ГЕРБ за назначаване на районните кметове и намаляването на броя на общинските съветници.

Тези промени бяха предложени в новия изборен кодекс от управляващото мнозинство.

"Да премахнеш изборността на районен кмет е приспивна песен за наивници, които не познават обществения живот", заяви Георгиев. 

"Вместо да дадат делегирани бюджети на районите и да им отпуснат повече финанси и правомощия, те съвсем ги отрязват", възмути се той.

По думите му назначаването на районни кметове от ОбС ще се използва, за да се сложат там удобни и послушни хора и да се правят предизборни съглашения, при които районните кметове стават разменна монета срещу бъдеща подкрепа на управляващите от безпринципни коалиции.

По този начин половината от населените места в Пловдивска област няма да избират кмет.

"С намаляването на броя общински съветници пък се ограничава влизането на малки партии и се намалява броят на представителите на населението в местната власт. Внесеният кодекс е на управляващото мнозинство, а не на консенсусната позиция“, каза от своя страна и Петър Мутафчиев.

По думите му кодексът е „сбирщайн от дребни сметчици” как се печелят президентски и местни избори.

Ограничаването на избора на кмет с поставянето на лимит от минимум 500 човека за населено място елиминира от участие в избори половината от населените места в Пловдивска област, обяви Мутафчиев.

След въвеждането на тази граница от вота в община Калояново от 14 населени места отпадат 9, в Карлово от 24 – 10, в Садово отпадат 3, в Брезово – 10, в Асеновград от 16 отпадат 7, в Хисар от 12 отпадат 6 селища, изброи Мутафчиев.

Още по темата

Депутатът предупреди още, че експерименталното въвеждане на електронното гласуване е широка врата към хаоса, който може да настане на изборите.

Според Милена Христова от РОМА електронното гласуване улеснява купуването на гласове, а въвеждането на парола създава  възможност електронният вот да бъде променен и купен или продаден няколко пъти.

В това тя вижда стремеж на управляващите към служебна победа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase