Снимка: Булфото
fallback

Специализираната акция на ДАНС и МВР срещу дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ислями“ предизвика напрежение в село Лъжница, Гоцеделчевско, където органите на реда обискираха изненадващо дома на имама Мухаммед Камбер.

Хората от селото не пускаха в продължение на четири часа служителите на ДАНС да излязат от къщата с мотива, че може да се подмени иззетата литература.

Те не можеха да повярват и отричаха, че техният духовен водач по някакъв начин е нарушил законите на страната.

От дома на местния имам Мохамед Камбер са иззети 5 кашона с книги, касети, дискове, списания и компютър.

Служителите на ДАНС и МВР бяха изведени от дома след продължили с часове уговорки, в които най-активно се включиха кметът на селото Байрам Разманов, районният мюфтия Айдън Мохамед и областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин.

В момента, в който излязоха от къщата, полицейските служители бяха посрещнати от жителите на селото с мощно освиркване.

Хората освободиха и двата полицейски автомобила с литературата, иззета от дома на имама.

Камбер е ходжа на село Лъжница от три години. Преди това в продължение на 7 години учил за имам в Мека, откъдето донесъл и въпросните книги.

"Има анонимен сигнал, че учим хората на радикален ислям – ей тия всички хора ги учим на радикален ислям. Провериха хората, взеха каквото има и хареса по цвят, щото те така интересни книгите и не разбират арабски. Взеха компютъра, дискове, касети, Коран, такива лекции. Ако има нещо, да дойдат като хора, щото ние сме тук, ние няма да избягаме. Обаче фактът, че влизат сутринта и децата спят – това показва сплашване на хората – ето имамът ви е терорист, бягайте от него или от тая гледна точка или де да знам", коментира пред медиите Камбер.

Oще по темата

Служители на ДАНС са извършили проверка в дома на имама и в сатовчанското село Кочан, проверка е направена в село Аврамово, както и в други села в Благоевградско.

Относно акцията в Смолянско кметът на областния град Николай Бояджиев коментира, че действията на ДАНС потвърждавали опасенията му за това, което се случва в региона. 

"Радвам се, че все пак държавата започна да обръща внимание на тези работи. Не знам обаче защо се чака идването на Ердоган в България, за да се извърши това, което трябваше да стане отдавна", коментира още Николай Бояджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

172

Анонимен

преди 13 години

" Независимо от твърденията, че местното християнско население е било насилвано или дори окуражавано да се ислямизира, трябва да кажа, че няма истина в това. Отоманите никога не са използвали насилие, за да помохамеданчват покорени народи. Защото насилственото помюсюлманчване е изцяло против мюсюлманската религия. Пророкът го е казал много ясно: мохамеданинът, човекът, който е направен мюсюлманин с насилие, не е истински мюсюлманин. На второ място не е практично. Когато числото на мохамеданите расте, това означава намаляване на данъчните постъпления, защото когато един християнин стане мюсюлманин, той престава да плаща джезие. Така че както по религиозни, така и по данъчни съображения отоманската политика не е била за насилване на местното завладяно население да приеме исляма. В този смисъл не е вярно твърдението, което е в основата на националистическата история на Балканите, че турците дошли и взели да карат християните да се помохамеданчват.

171

??????

преди 13 години

Меркел към германците: Свиквайте с джамиитеMonday, 20 September 2010 09:05Можем да живеем заедно в обстановка на взаимно уважение и толерантност единствено върху основата на Конституцията.С това трябва да се съобразява всеки, който би искал да живее тук, заявява канцлерката Ангела Меркел.Германската канцлерка Ангела Меркел призова немците да свикват с мисълта, че градовете в Германия ще продължават да променят облика си заради живеещите в страната мигранти."Например джамиите все по-често ще стават част от нашия градски пейзаж" - заявява тя в публикувано днес голямо интервю в авторитетния "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (FAZ).На канцлерката е зададен въпрос дали след като в Швейцария чрез референдум беше забранено издигането на минарета, тя не се опасява, че в Германия може да се формира политическа сила, която да отхвърля разпространението на исляма в държавата."Вече казах, че джамиите повече от преди ще стават елемент от градския ни пейзаж. Нашата конституция защитава свободата на вероизповеданията.Впрочем, аз изисквам всички да спазват всички текстове на основния закон. Не може да формираме никакви паралелни общества, в които не се съблюдават нашите основни правила, свободи и ценности, например равнопоставеността на мъжете и жените.Можем да живеем заедно в обстановка на взаимно уважение и толерантност единствено върху основата на Конституцията. С това трябва да се съобразява всеки, който би искал да живее тук", заявява Ангела Меркел.Според Меркел в продължение на много години отношението на немците към имигрантите се е определяло от илюзии. Много положения в интеграционната политика на германската държава са се оказали неправилни.Канцлерът призовава към открита дискусия за недостатъците в интеграционната политика.Интеграцията на идващите преселници е задача на коренното население, подчертава Меркел. Обаче с мигрантите, които не желаят да се интегрират, трябва да се подхожда "с цялата строгост", подчертава тя.

170

Анонимен

преди 13 години

nie znaem koi sazdava tova naprejenie i toi 6te si plati za tova

fallback