Снимка: БГНЕС
fallback

Аварията по електропреносната мрежа по Черноморието вероятно е причинена от опит за кражба или умишлен саботаж, смятат от НЕК.

По данни на "Електроенергиен системен оператор", снощи в 20,33 ч. е аварирал електропроводът 110 киловолта "Галатея", намиращ се между подстанциите "Старо Оряхово" и "Лазур".

Заради аварията е било изключено подаването на ток към подстанциите "Хоризонт", "Каблешково", "Слънчев бряг", "Кошарица", "Приселци", собственост на дружеството ЕVN и подстанциите "Старо Оряхово" и "Бяла", собственост на E.ОН.

В момента е въведен режим на тока за абонатите, които се захранват от подстанция "Бургас".

Нормалният режим трябва да бъде възстановен най-късно в събота, 24 юли, до края на деня, обещават от НЕК.

По-рано днес от EVN съобщиха, че е счупен стълб от електропровод 110 киловолта (мрежа високо напрежение), собственост на НЕК във Варненско, който снощи пък е прекъснал електрозахранването по Черноморието северно от Бургас.

Заради авариите 120 миньори са останали на 320 метра под земята в мина „Черно море” край Бургас.

Токът бил спрян снощи около 20,35 ч., а това довело до прекъсване на работата на вентилационните съоръжения.

Oще по темата

Електроподаването е частично възстановено около 21,40 часа и едва тогава започват спасителните действия в подземните шахти.

На практика работниците са били без необходимия въздух и в невъзможност да излязат на повърхността заради неработещите асансьори.

Ако повече от един час не функционира вентилационната система, това означава обгазяване на въздуха в галериите и насищането му с въглероден окис. Въздухът става негоден за дишане, твърдят миньорите.

От ръководството на мината съобщиха, че хората са били поставени в много рискови условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 13 години

Поставени в "много рискови условия" е много, ама много меко казано. Страшно е и не си правете "бъзици" в коментарите. Господ да им е на помощ!

41

гол гъз

преди 13 години

МАЦКОО! Миличък ! Те руските танкове вече ни оправиха преди 50 години И ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ!

40

Анонимен

преди 13 години

И защо няма аварийно захранване в мините? Това е грубо нарушение на правилата и виновните трябва да бъдат съдени за престъпно нехайство. Никой не може да си играе с живота на хората.Къде са прокурорите??!?!

fallback