Снимка: БГНЕС
fallback

Върховният административен съд (ВАС) потвърди предварителното изпълнение на заповедта за забрана на ползването на Водното огледало в Кърджали, съобщиха от ДНСК.

Dnes.bg припомня, че със заповед от 26 април 2010 г. Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) забрани ползването на строеж „Укрепване на бреговете на река Арда в района на гр. Кърджали”, известен още като Водното огледало.

Срещу предварителното изпълнение на заповедта бе подадена жалба от кмета на община Кърджали – Хасан Азис.

ВАС разгледа жалбата на кмета и вземайки под внимание факта, че строеж, който не е въведен в експлоатация по надлежния ред, създава сериозна опасност за живота и здравето на гражданите, потвърди забраната за ползване.

В края на миналата година се оказа, че водното огледало в Кърджали ще е с 11 млн. лв. по-скъпо, защото парите за обезщетение на собствениците на земи около обекта не са изплатени.

Oще по темата

Така стойността на водното съоръжение набъбна на 88 млн. лв. През 2004 г. проектът се изчисляваше на едва 9 млн. лева.

В края на март т.г. кметът на Кърджали Хасан Азис бе привлечен като обвиняем за хидропроекта.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че от 23 януари 2009 г. до 19 юни 2009 г., с цел да набави имотна облага за "Устра холдинг" АД, гр. Кърджали, e направил опит да заблуди бившия финансов министър Пламен Орешарски и бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Заблудата е по отношение на цената на имот в землището на гр. Кърджали, който е сред терените, попадащи в обекта "Укрепване бреговете на река Арда".

Според прокуратурата кметът на Кърджали е излъгал, че цената на имота е 8 940 960 лв, а действителната цена е 846 200 лева и с това направил опит да причини вреда в големи размери – 8 094 760 лева.

На Хасан Азис бе взета мярка за неотклонение "подписка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

nana

преди 13 години

Eй ,хора ,тия луди ли са ,вчера бях в Кърджали и се възхищавах на водното огледало!!!!Ще си заминат и ГЕРБ И МЕРБ и още много плиткоумници,по точно ***,но това ,което е направено с коритото на реката е прекрасно и ще остане във времето!А тези,които сега ровят ,дрънкат,чешат се по главите и се чудят в коя телявизия да се изпъчат...никой няма да ги помни!Кърджалийци,защо мълчиите,защвитете тази красота и емблема на града ви !Като си спомня старото грозно корито на реката... а сега- красота

79

Просто човек

преди 13 години

Не бива да се делим! Съединението прави силата, а не разединението! Станалото станало, направеното направено! Защо да не заработим всички заедно за нас! Работейки за България ние работим и за нас, за нашите деца! Нима това е лошо! Ако е толко вредно това огледало нека да го направят полезно! Нека виновните да си понесат наказанието, но да останем едно цяло, защото в България няма други освен Българи! Стига сме се плюли, защо да не сме приятели и да работим за нас и за децата ни! Струва си!

78

Просто човек

преди 13 години

Жалко е! България и българите са едно от малкото племена преминали през вековете запазвайки името на племето си! Жалко е всичко което правим - да плюем един срещу друг, държим се като деца които са в периода на отрицание на всичко! Защо не вземем за пример САЩ !? Те са ВЕЛИКИ защото от много народности правят една нация и когато свири техния химн те слагат ръка на сърцето си- а какво са те? Нация създадена от провалили се европейци, азиатци, африкански роби и т.н. Не ви ли е срам Българи!!!

fallback