Снимка: Булфото

Река Дунав преля при Никопол и заля крайбрежната алея в града, съобщи регионалният говорител на МВР в Плевен.

Водите на реката са прехвърлили предпазната стена и са залели част от успоредната на реката улица "Христо Ботев". Водата там в момента е с дълбочина 15 см.

В приземните помещения на сградата на общината има около 80 сантиметра вода, в поликлиниката - 30 сантиметра, в болницата и читалището - около 40 сантиметра.

В общинските гаражи водата достигна един метър дълбочина.

С 3 сантиметра се е покачило нивото на Дунав през изминалото денонощие при Никопол и там нивото й вече е 785 см.

„В града е въведена втора степен на готовност за действия при наводнение“, коментира пред БТА кметът на града Валерий Желязков.

Ако реката достигне 8 метра дълбочина, ще бъде въведена трета степен и ситуацията става особено критична. 

„Очаква се в следващите дни нивото на Дунав да се понижи“, допълни кметът.  

Областният управител на Русе Пламен Стоилов пък обяви трета степен на готовност „Опасност от преливане“.

Нивото на река Дунав там мина критичните 8 метра.

При тази степен се привеждат в готовност общинските щабове за координация при наводнение, подготвя се пълненото на чували с пясък и се организира, при необходимост, надграждане на опасните диги.

При невъзможност дигите да издържат, започва евакуация на населението и животните от застрашените зони, е заповедта на областния управител.

Засега опасността от наводнения е много малка, защото нивото все още е далеч от опасните 820 см, когато може да бъдат наводнени съоръжения на русенското пристанище "Запад".

По думите на областния управител, има прогнози за леко спадане на река Дунав през следващите дни.

Критичният воден стоеж при Русе е при стойности над 881 см. Ако обстановката и утре е същата, в понеделник ще бъде свикан щабът за координация на спасителните и неотложни аварийно възстановителни работи.

От високи подпочвени води в района на община Сливо поле остават залети около 10 500 декара обработваеми земи. Пораженията в земеделието ще са чувствителни, ако това високо дунавско ниво се запази още 10 дни, коментира Пламен Стоилов.
 

*Актуализирано към 14.30 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase